3 способи, як розмножити орхідею вдома

орхідеї квітнуть

Поділом стебла, квітоніжкою чи «дітками» розмножуються лише здорові орхідеї після цвітіння

LVIV.MEDIA поділилося трьома простим способами розмножити орхідею в домашніх умовах.

Як розмножити орхідею «дітками»

«Дітка» орхідеї – це бічний стебловий пагін, який має корінець. Зазвичай він з’являється після тривалого цвітіння рослини. Виглядає як брунька, яка з часом пускає два-три листки й корінець. Розділити «дітку» від орхідеї можемо тоді, коли її корінь досягне 5 см завдовжки. Роблять це ножицями або секатором, протертими спиртом. Зрізи стебла та «дітку» обробляють вугільним або деревним порошком. Садять у новий субстрат через декілька годин.

Як розмножити орхідею квітоніжкою

Розмноження орхідеї квітоніжкою – це варіант розмноження «дітками». Його суть полягає в тому, щоб розбудити бруньки на квітоніжці, яка відцвіла. Для цього квітоніжку обрізають біля основи. Розрізають на пагінці до 4 см так, щоб на кожному була брунька. Обробляють деревним або активованим вугіллям. Далі кладуть у теплицю, встелену вологим мохом сфагнумом.

Як розмножити орхідею поділом стебла

Садівники рекомендують ділити орхідею, яка має понад 6 листків та окремі корінці. Щоб поділити стебло рослини,  його обрізають стерильним інструментом. Зрізи обробляють вугіллям та підсушують. Садять у новий субстрат через декілька годин.

Як розмножувати орхідею насінням

Розмножувати орхідею насінням у домашніх умовах складно. Такий спосіб практикують рідко, бо квітуча орхідея з насіння виростає лише через 5 років. Квітникар має забезпечити стерильне середовище для насіння, тоді воно проростає за 3–9 місяців. Далі пагін потребує індивідуального догляду впродовж 3 років. Висаджувати її можна лише після цього періоду.

Загальні поради, як розмножити орхідею

Весна – це найбільш сприятливий час для розмноження орхідей. Проте щоб воно було успішним, потрібно не лише відокремити паросток від стебла чи квітоніжки, А й забезпечити оптимальні умови для росту квітки. Пагони орхідеї потребують теплого вологого середовища. Тому квітоніжку, стебло або дітку рекомендують поміщати в теплицю. Температура повітря для має бути не нижчою за 24 градуси. Для розмноження квітоніжкою – до 28 градусів. 

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, як посадити авокадо.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності