Українські актори, які вплинули на розвиток українського кіно

портрети українських акторів

5 українських акторів, про яких ви чули, чиї обличчя бачили на екранах

Український кінематограф стрімко розвивається впродовж останніх років. З’явилися десятки цікавих фільмів вітчизняного виробництва. Найпопулярнішими темами в кіно стали історія України, боротьба за Незалежність та побут сучасних українців. Режисери знімають про українців, в Україні, українською мовою. Це до вподоби українським кіноманам.

LVIV.MEDIA розповіло про акторів, які творять український кінематограф.

Станіслав Боклан

Станіслав Боклан вступив до інституту театрального мистецтва за компанію з другом. Ба більше, актор склав іспити лише з другого разу. Кар’єра Боклана розпочалась у Молодому театрі. Тут актор працював упродовж 26 років. З 90-их років почав зніматися в кіно. Дебютував у 1992 році в серіалі «Тарас Шевченко. Заповіт». Харизма та акторська майстерність стали ключем до ролей у драматичних та комедійних жанрах кіно. Станіслав знімався в українських драмах «Незламна» та «Століття Якова» і комедіях «Слуга народу» та «Папік». Два фільми за участі Боклана номінувалися на премію «Оскар». Це історична драма «Поводир» 2014 року, де він зіграв роль слабозорого музики Івана Кочерги, та кримінальний трилер «Межа» 2017 року, у якій виконав роль українського мафіозі.

Станіслав Боклан – прекрасний гуморист, виконавець і танцівник. Він брав участь у розважальних проєктах «Хто хоче стати мільйонером» та «Розсміши коміка». Станіслав та акторка Дар’я Петрожицька виконали пісню, що стала саундтреком до серіалу «Папік».

Станіслав Боклан одружений з акторкою Наталією Кленіною, має доньку та сина. Молодший брат Станіслава, Микола, також актор, заслужений артист України.

Ахтем Сеітаблаєв

Ахтем Сеітаблаєв – український актор та режисер кримськотатарського походження. Він народився в Узбекистані, в Україну переїхав після школи.

Освіту актора та режисера здобував у Криму. У 2023 році дебютував, як актор, у драматичній стрічці «Мамай». Але слава до Сеїтаблаєва прийшла у 2013 році, коли вийшла історична військова драма «Хайтарма». Це кіноісторія про долі депортованих кримських татар.

Сеітаблаєв грав у військово-драматичному серіалі «Гвардія» (2015) та екшн-стрічці «Я з тобою» (2016). Стрічка Нарімана Алієва «Додому» (2019), у якій Ахтем виконав головну роль,

відзначили на Каннському фестивалі. У 2021 році актор знявся в першому україномовному фільмі Романа Балаяна «Ми Є. Ми поруч». Це чорно-білий артхаусний фільм про історію втрати та кохання.

Ахтем Сеітаблаєв – відомий український режисер. Він працював над фільмами «Кіборги», «Доброволець», «Мирний-21». Актор має проукраїнську позицію. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну вступив у лави ТРО Києва. У 2022 році нагороджений почесною відзнакою «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Ахтем Сеітаблаєв двічі розлучений. Має чотирьох дітей. Недавно став дідусем.

Марина Кошкіна

Українська акторка родом із Кремінної Луганської області. Навчалася в університеті ім. Карпенка-Карого в Києві. Її керівником був народний артист України Богдан Бенюк. Першу роль отримала в театрі у 2017 році. Тоді зіграла у виставі «Гагарін і Барселона». Дебютувала кіно з епізодичної ролі в комедії «Ржака» (2017) та ролі в історичному екшні «Захар Беркут» (2019). Виконала головні ролі у фільмах «Із зав’язаними очима», «Будинок «Слово», та «Снайпер. Білий ворон». Зіграла вчительку української мови в окупованому Луганську в українській мелодрамі «Забуті» та Іванку Рідну в стрічці «Віддана». Також знімається в серіалах. Найпопулярніші в її фільмографії: «І будуть люди» та «Сага», «Лікар Ковальчук». Останній став першим українськомовним серіалом, що вийшов у прайм-тайм.

Марина Кошкіна має українську позицію. З лютого 2022 року акторка займається волонтерською діяльністю, заснувала благодійний фонд МУР. Його місія – підтримати дітей-сиріт, творчих людей та їхні сім’ї, які постраждали внаслідок війни.

Марина Кошкіна неодружена. 21 травня акторка святкує свій 30-річний ювілей.

Роман Луцький

Роман Луцький розпочав акторську діяльність в Івано-Франківському обласному театрі. У кіно дебютував у біографічній стрічці «Параджанов» у 2013 році. Але славу та прізвисько «український Бред Пітт» Роману подарувала роль в історичному фентезі «Сторожова застава» (2017).

Роман Луцький номінант премії «Золота дзиґа» за найкращу чоловічу роль у комедії «Секс і нічого особистого» (2019). У 2020 році зіграв у фільмі «Віддана» за мотивами роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія». Актор зіграв Тараса Шевченка в пригодницькому бойовику Романа Перфільєва «Безславні кріпаки» та хірурга Сергія в стрічці «Відблиск» (2021). Останній фільм став першим власне українським фільмом, який потрапив у основну програму Венеційського кінофестивалю. Луцький виконав ролі молодого Якова Меха в серіалі «Століття Якова» та Дениса в серіалі «Обручка з рубіном».

Роман Луцький не розповідає про особисте життя.

Катерина Молчанова

Катерина Молчанова – українська акторка, відома за виконання головної ролі в стрічці Олени Дем’яненко «Моя бабуся Фанні Каплан». Катерина була вільною слухачкою Київського театрального інституту. Займалася сценічною промовою. У кіно дебютувала у 2013 році: зіграла роль одеської повії Нюрки у фільмі Нани Джорджадзе «Моя русалка, моя Лореляй». До цього отримала десятки відмов, тому працювала натурницею, офіціанткою та менеджером із продажу. Також виконала головну роль в артхаусному кіно Романа Балаяна «Ми є. Ми поруч». Знімалася в українському фільмі-мюзиклі «Гуцулка Ксеня».

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA поділилося списком українських серіалів, які варто подивитися.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності