Як вивести фарбу з тканин: ефективні способи

Плями від фарби на одязі

Головне правило видалення плям фарби з одягу: чим новіша пляма, тим простіше прання.

Є сотні способів забруднити одяг, а відіпрати пляму – десятки. Щоб не зіпсувати одяг, важливо знати хімічний склад фарби та різновид тканини, який «прикрасила» пляма.

Деякі фарби – акварелі та гуаші – вивести простіше. Інші – олійні та водоемульсійні – потребують зусиль. 

LVIV.MEDIA розповіло, як усунути плями від олійних, акрилових фарб та гуаші. Читайте також 5 секретів виведення фарби з одягу.

Як вивести фарбу з одягу: типи тканин та засоби

Вивести пляму від фарби на джинсах простіше, ніж на шовковій блузі. Це тому, що джинсова тканина має щільну структуру, яку зазвичай не порушують засоби для видалення плям. Натомість шовк більшість способів боротьби з плямами фарби зіпсують за хвилину.

  • Плями на шовковій тканині зникають від соди та лужних сполук.
  • Сліди фарби на вовні усуває нашатирний спирт, розведений у теплій воді.
  • Плями від фарби на льоні та бавовняні виводить розчин оцту та харчової соди.
  • Фарбу із синтетики усуває рідина для зняття лаку.
  • Плями від фарби на всіх різновидах тканини добре видаляє господарське мило або засоби для миття посуду. 

Також використовують професійні засоби для виведення фарби: уайт-спірит, скипидар, керосин. Вони краще підходять для жорстких та щільних тканин.

Як вивести фарбу господарським милом

Замочіть забруднену тканину в теплій мильній воді. Використовуйте господарське мило. Замочіть одяг на 20 хвилин. Зрештою виперіть.

Господарське мило вдало усуває плями від водорозчинних фарб. Для кращого розчинення натріть мило на тертці перед процедурою. Пляма від акварелі виводиться господарським милом за перший раз, натомість гуаш зазвичай вимагає повторного замочування та прання.

Як вивести фарбу оцтом

Візьміть 40 мл розчину оцтової кислоти та 35 г харчової солі. Змішайте речовини так, щоб утворилася однорідна суміш. Нанесіть на пляму від фарби та накрийте рушником або замотайте харчовою плівкою. Видаліть залишки суміші губкою через 10 хвилин та поперіть річ, як зазвичай.

До оцту також додають соду. Така суміш дає реакцію: разом із бульбашками, які утворюються від соди та оцту, від тканини відстає фарба. 

Для малих плям використовують лише оцет. Забруднену фарбою тканину змочують розчином оцтової кислоти. Притуляють два ватних диски, серветки або обрізки тканини до плями. Залишають на 15–20 хвилин. Видаляють залишки губкою або зубною щіткою. 

Оцет добре усуває плями від акрилових фарб.

Як вивести фарбу перекисом водню

Налийте перекис водню на пляму. Залиште на 2 години. Змочуйте пляму, якщо місце підсихає. Перед застосуванням перевірте, чи розчин перекису не відбілює тканину. Тестуйте це на зворотному боці речі: нанесіть туди кілька крапель перекису та прослідкуйте, чи тканина не висвітлюється. Не видаляйте фарбу перекисом водню, якщо колір тканини стає тьмянішим.

Як вивести фарбу розчином для зняття лаку

Щедро змочіть ватний диск або марлеву серветку розчином для зняття лаку. Потріть пляму від фарби. Коли фарба відлипне, виперіть. 

Вибирати слід розчини, у складі яких немає ацетону. Це тому, що в 8 з 10 випадків він усуває пляму від фарби разом із кольором тканини.

Як вивести фарбу вершковим маслом

Змішайте 70 г м’якого вершкового масла з порошком. Нанесіть на пляму та потріть зубною щіткою або жорсткою губкою. Виперіть в пральні машині.

Рекомендують повторити видалення, якщо усунути пляму не вдалося. За другим разом слід замотати тканину харчовою плівкою та залишити на 30 хвилин.

Вершкове масло видаляє сліди на одязі від олійних фарб.

5 секретів вдалого видалення фарби з тканини

  • Виводьте пляму з одягу, коли фарба ще не встигла в’їстися у тканину.
  • Перевіряйте вплив засобів для виведення фарби на зворотному боці тканини.
  • Працюйте на підкладці, щоб засоби не пошкодили покриття столу, на якому проводите процедуру.
  • Використовуйте ватні диски або обрізки білої тканини.
  • Обробляйте пляму від країв до центру.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповіло, як видалити плями від слайму.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності