Депресія і тривога прискорюють біологічне старіння

Депресія і тривога прискорюють біологічне старіння

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди з важкими психічними розладами можуть померти на два десятиліття раніше

Нове дослідження, представлене на Європейському конгресі психіатрії в Парижі, показує, що люди з давніми психічними захворюваннями, такими як депресія, тривога та біполярний розлад, біологічно старші за свій фактичний хронологічний вік.

Про це пише видання Fortune.

Дослідники д-р Джуліан Мутц і Кетрін Льюїс, обидва з Королівського коледжу Лондона, досліджували метаболіти крові —молекули, які утворюються в процесі метаболізму, як-от ліпіди, холестерин і амінокислоти — у понад 110 000 жителів Великобританії.

Вони виявили, що люди з психічними захворюваннями мали «профіль метаболітів», який вказував на те, що вони старші, ніж були насправді.

«Наприклад, у людей з біполярним розладом були маркери крові, які вказували на те, що вони були приблизно на два роки старші свого хронологічного віку», — говорить Мутц у релізі перед презентацією.

Отримані результати доповнюють попередні дослідження Муца та інших, які виявили, що люди з розладами психічного здоров’я, як правило, живуть менше та мають більше проблем зі здоров’ям, таких як діабет і серцеві захворювання.

Дослідження, проведене у 2002 році, показало, що люди з тривогою, депресією та біполярним розладом, швидше за все будуть мати більше ризиків смертності.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, люди з важкими психічними розладами можуть померти на два десятиліття раніше через «фізичні захворювання, яким можна запобігти».

Дослідження підкреслює можливість для лікарів відстежувати профілі метаболітів пацієнтів з психічними розладами та використовувати зміни в таких профілях для оцінки ефективності втручань у здоров’я, говорить Мутц.

На щастя, є кроки, які пацієнти можуть вжити, щоб уповільнити своє біологічне старіння, розповідає Муц виданню Fortune.

Речі, які сприяють швидшому біологічному старінню людей з психічними захворюваннями:

  • відсутність фізичної активності;
  • куріння;
  • соціальна ізоляція/самотність.

«Відомо, що ці фактори негативно впливають на здоров’я, і усунення цих факторів ризику було б корисним», — каже він.

Деякі дії, які люди з психічними розладами можуть вжити, щоб уповільнити своє біологічне старіння:

  • збільшення фізичної активності, можливо, за допомогою регулярних силових тренувань і силових тренувань;
  • відмова від куріння, якщо це можливо;
  • формування та підтримка позитивних стосунків.

Такі зміни способу життя, ймовірно, також зменшать симптоми психічних захворювань. Однак їх буде «важко досягти людям із серйозним захворюванням», додає він.

«Лікування їхніх симптомів психічного здоров’я — за допомогою психологічного, фармакологічного чи іншого лікування — завжди слід розглядати разом із їхнім лікарем»., - зауважує він.

Нагадаємо, стрес — одна з причин, яка скорочує наше життя. Його провокує гормон кортизол, який виділяється організмом, як реакція на потенційну небезпеку. Як знизити рівень постійного стресу та що робити, якщо треба терміново заспокоїтись, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності