Як та коли садити лохину, щоб мати щедрий врожай

Ягоди лохини

Посадка лохини — складний та вимогливий процес

Ба більше, садити цю рослину — дорого. Вона любить особливий субстрат. Однак правильно висаджений кущ лохини буде давати плоди впродовж 20 років, а то й довше.

LVIV.MEDIA розповіло, як та коли садити лохину, щоб мати щедрий урожай.

Коли садити лохину: навесні чи восени

Бувалі городники садять кущі лохини весною або восени. Навесні це роблять у квітні, коли з’являються перші бруньки. Восени — у жовтні, коли падає листя. Саджанці цієї рослини бояться приморозків. Тому садівникам без досвіду радять висаджувати лохину весною. Так є менший ризик, що кущ замерзне.

Який сорт лохини посадити в Україні

Для посадки в землю підходять дво-трирічні саджанці лохини з розвиненою кореневою системою та міцними гілками. Вибирати краще поширені сорти, переваги та недоліки яких відомі. Для вирощення на теренах України підходить середньоросла лохина: Чендлер, Еліот, Патріот чи Спартан. Ці кущі добре переносять українські зими.

Де садити лохину на городі

У природі лохина росте під хвойними деревами. На городі чи в саду рекомендують вибирати сонячне безвітряне місце. Якщо кущ лохини затіняють дерева, він даватиме бідний врожай. А його ягоди будуть кислими.

Який ґрунт потрібен для лохини

Садити лохину в чорнозем — це помилка. Рослині до вподоби торф’яно-піщаний або торф’яно-суглинний субстрат. Ба більше, лохина не буде рости в землі, де раніше вирощували культурні рослини. Корінь куща симбіозується із грибами, тому рослина не любить розроблену землю. Щоби посадити лохину, використовують субстрат із кислого верхового торфу, піску та кори сосни у пропорції 1:1:1. Садівники рекомендують висаджувати лохину в ямку або траншею. Другий спосіб вважають кращим для рослини, проте він дорожчий. Щоб висадити два кущі лохини в траншею, потрібно понад 700 літрів субстрату. Для двох кущів, посаджених в ямки — 550 літрів.

Як садити лохину в ямку: інструкція братів Лохиновичів

Одна ямка призначена для одного саджанця лохини.

  1. Викопуємо ямку об’ємом 240 літрів. Це 70 см завширшки, 70 см завдовжки, 30 см завглибшки. Роблять це за декілька днів до посадки лохини. 
  2. Готуємо субстрат із кори сосни, піску та мохового торфу в рівних пропорціях. Або готуємо дешевший — зі 100 л соснової кори, 70 л хвойного опаду, 40 л верхового торфу та 30 л піску. Додаємо 100 г сірки.
  3. Засипаємо інгредієнти в ямку та розмішуємо субстрат. Утрамбовуємо субстрат у ямці, щоб волога повільно проникала в землю. Робимо гряду заввишки 20 см. Далі викопуємо ямку такого ж розміру, як коренева система саджанця лохини.
  4. Виймаємо кущ та розминаємо земляний ком. Це робиться для того, щоб корінь зміг прийнятися в субстраті. Рекомендують також перед висадкою занурити саджанець у воду на 30 хвилин.
  5. Садимо лохину в ямку. Загрібаємо та присипаємо 5-сантиметровим шаром соснової кори. Поливаємо впродовж дня. Радять робити це тричі по 10 літрів води на кущ.
Посадка лохини. Відео: Ягідна ферма «Брати Лохиновичі»

Як доглядати за саджанцем лохини

Щоб лохина давала урожай, кущу потрібен належний догляд. Рекомендують влітку поливати рослину один раз у тиждень — відро води для кожного куща. Удобрюють лохину сумішшю перепрілого гною та верхового торфу. Свіжий гній пошкоджує кореневу систему рослини. Навесні кущ обрізають — усувають гілля, які ростуть горизонтально.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, як та коли садити помідори на розсаду.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності