• Головна
  • Лайфстайл
  • «Післясвятковий синдром»: як відновити свою працездатність після свят

«Післясвятковий синдром»: як відновити свою працездатність після свят

Робочий процес. Фото:Кадровик

Як зі свіжою головою повернутися до нормального режиму

Готуючись до свят, ми намагалися встигнути все: завершити усі справи на роботі, купити подарунки, дочитати книгу і відстояти черги в магазинах. І тільки потім — повністю розслабилися, об'їдалися смаколиками і зовсім збили звичний ритм життя.

Багато для кого перехід від святкового столу до офісного робочого місця затягується, і впродовж перших кількох тижнів про нормальну продуктивність говорити важко.

LVIV.MEDIA підготувало для вас кілька простих, але дієвих порад, як відновити свою працездатність.

Добре висипайтеся

Неможливо бути продуктивним та налаштованим на роботу, якщо ваш організм й досі перебуває у святковому ритмі. Гуляння допізна значно погіршують наше самопочуття та впливають на розумову активність, і тут сон є найважливішим критерієм. Отже, перша та одночасно найважливіша рекомендація: перед робочим днем присвятіть достатньо часу сну.

Щоб на ранок бути максимально продуктивними:

  • лягайте в ліжко не пізніше 23:00;
  • перед сном добре провітріть кімнату;
  • 2 години перед сном проведіть без гаджетів;
  • сон має тривати мінімум 8 годин;
  • не варто різко прокидатися, дайте собі час полежати в ліжку.

Якщо вам не вдається заснути, прогуляйтеся на свіжому повітрі, зробіть дихальні вправи чи випийте трав’яного чаю, щоб заспокоїти організм після бурхливих вихідних.

Налагодіть харчування

Сніданок майонезними салатами, запеченим м’ясом чи тортиком, звісно, може бути приємнішим, однак негативно вплине на ваше самопочуття. Після свят влаштуйте собі «розвантажувальні дні» — на деякий час відмовтеся від жирної, «важкої» їжі та солодощів. Їжте маленькими порціями та не забувайте пити достатню кількість води впродовж дня. Також важливо дотримуватися режиму харчування, перебуваючи на роботі.

Перед «відповідальною» ніччю відмовтеся від калорійної їжі. Інакше, доки ви будете спати, ваш організм буде інтенсивно працювати над перетравленням, а, отже, про повноцінний відпочинок можна буде забути.

Складіть список справ

Будьте готові до відчуття «навалилося і все пропало». Це може бути, і це нормально для періоду після мінівідпустки. Навіть якщо ви не є фанатом планування, на найближчі кілька днів все ж краще скласти список справ. Сюди варто віднести лиш найнеобхідніші завдання, які для вас будуть звичними і приноситимуть хоч мінімальне задоволення.

Зрозумійте, скільки сил у вас є та на які задачі ви можете їх витратити. Тут потрібно бути дуже лояльними і обережними. Необхідно поступово виходити зі святково періоду і не перевантажувати себе. Почніть з простого, щоб без стресу влитися в робочий процес. Також, варто уникати справ, які потребують сильної розумової діяльності.

Відновіть фізичну активність

Звичайно, після новорічних застіль відразу бігти марафон не потрібно. Проте легкі фізичні навантаження будуть лиш на користь й принесуть «освіжаючий» ефект. Тут вже кожен обирає комфортний для себе варіант. Коротка пробіжка, декілька присідань або відтискань — все це активує «потрібні» процеси у вашому організмі, які підготують його до роботи. Крім того, фізичні навантаження покращують настрій.

Також ви можете зайнятися йогою, влаштувати прогулянку на свіжому повітрі чи просто більше рухатися упродовж дня. Однак не потрібно займатися фізичними вправами перед сном, інакше буде важко заснути.

Знаходьте час на відпочинок

Між роботою і відпочинком повинна бути чітка межа. По можливості, не намагайтеся одразу ж з головою зануритися в роботу і завантажити себе завданнями по максимуму. Повертатися до справ потрібно поступово, збільшуючи навантаження. Вам варто виділити мінімум 2 години часу для того, аби голова і тіло відпочили: відпустити всі переживання, тривоги та робочі обов’язки. Таке планування особливо важливе при віддаленій роботі.

Звісно, після святкових вихідних ви можете взяти на себе все й відразу, адже начебто вже відпочили. На роботу підуть накопичені «відпускні» сили, але вже за два тижні чекайте безсилля та апатію.

Мотивуйте себе

Як би ви не старалися, найімовірніше, повернення до робочого режиму створить відчуття невдоволеності. Вам може здатися, що ви занадто багато часу приділили святковим гулянням, і в результаті стрімке робоче навантаження відбере будь-яке бажання працювати далі. Складіть для себе список приємних занять, які будуть у потрібний момент підіймати вам настрій. Наприклад, це можуть бути улюблені фільми, приємна музика, прогулянка містом увечері, цікава комп’ютерна гра або смачне тістечко. Залиште собі трішки часу та сил на підтримання хорошого емоційного стану.

Пам’ятайте, що кінець свят — це не кінець відпочинку

Багато хто з приреченістю повертається до роботи, немов до наступного приємного періоду залишився рік. Однак ми забуваємо, що попереду теж є вихідні. Розставте для себе у календарі «дні відпочинку». Наприклад, День закоханих, 8 березня, звичайні вихідні з наполеонівськими планами, можливо, навіть ваш день народження. Розуміння того, що скоро вас знову чекають приємні моменти буде надихати під час роботи та позбавить від гнітючих відчуттів.

Якщо ж приємних моментів не планується, створіть їх. Наприклад, можете додати у свої найближчі вихідні похід у кінотеатр, поїздку за місто чи зустріч з друзями. Можна навіть запланувати відпустку. Так ваша психіка буде лояльніше сприймати початок робочих буднів та швидше адаптується.

Додамо, LVIV.MEDIA розібралося, які державні свята відзначаємо у 2023-му та на які вихідні можемо розраховувати.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності