Пережити відключення світла: як обрати якісний Powerbank

Пережити відключення світла: як обрати якісний Powerbank

Незалежно від типу акумулятора, під час покупки варто придивитися до ємності батареї, параметрів живлення та звісно ж призначення повера

Відключення світла змусило українців задуматися про купівлю повербанків. Коли вони під рукою, можна не боятися залишитися без інтернету та телефонного зв'язку навіть, якщо поряд немає розетки або відповідного зарядного пристрою. Водночас на ринку пропонують безліч моделей повербанків, від яких розбігаються очі. Який зарядний пристрій обрати, аби він прослужив надовго, читайте нижче.

Типи повербанків та їхні особливості

Сучасні повербанки мають два типи елементів живлення — літій-іонні та літій-полімерні. Вони характеризуються слабо вираженим ефектом пам'яті, тому їх не потрібно попередньої повністю розряджати.

Літій-іонні (Li-Ion) акумулятор ставлять у смартфони, ноутбуки, фотоапарати тощо. Вони характеризуються високою енергетичною щільністю та відносно низьким саморозрядом, але «старіють» навіть якщо не використовуються. Літій-іонну зовнішню зарядку необхідно берегти від ударів і падінь, стежити, щоб вона не перегрівалася. Не можна допускати повного розряду, це може спричинити скорочення об'єму батареї в цілому.

Водночас літій-полімерні (Li-Pol) елементи живлення мають підвищений рівень безпеки (через відсутність рідкого електроліту, який здатен займатися), тривалий термін експлуатації та низький саморозряд.

Незалежно від типу акумулятора, під час покупки варто придивитися до ємності батареї, параметрів живлення та, звісно ж, призначення повера.

Як обрати Powerbank під різні гаджети

Обирати повербанк варто відштовхуючись від того, що ви збираєтесь заряджати та у яких умовах.

Якщо вам потрібен акумулятор для підзарядки телефона, можна обрати повербанк ємністю від 3000 до 10 000 мАч. Водночас, якщо ви плануєте заряджати свої гаджети у поїздках, зверніть увагу на більшу місткість акумулятора — від 10 000 мАч.

Для тривалих подорожей або турпоходів підійде потужна батарея, яка захищена від вологи та пилу — до 50 000 мАч.

Якщо ви збираєтесь заряджати лише смартфон, варто перевірити, чи збігаються у повербанка та телефона конектори. Стандартні кабелі можуть не завжди підійти, тому що роз'єми можуть бути різними: micro-USB або USB Type-C.

Щоби зарядити ноутбук обирають зазвичай пристрої з ємністю вище 10000 мАг та напругою від 12 V. У сучасних ноутбуках вимоги напруги 15-20 V, тому призначені для такої роботи повербанки оснащуються розподільниками на 16-19 V. Сила струму повинна бути вищою від 3 А.

Для портативної колонки підходить повербанк з меншою ємністю, якщо порівнювати вимоги ноутбука. Для заряду такого пристрою досить ємності до 10000 мАч. Стандарт напруги в більшості переносних девайсів — 5 V з виходом до 1,5 А.

Нюанси вибору повербанка, які варто варто знати

Під час покупки врахувати габарити та вагу портативної батареї. Вони безпосередньо залежать від ємності — чим «об’ємніший» акумулятор, тим він важчий. На вагу ще впливає матеріал, з якого зроблений корпус пристрою. Для виготовлення використовується пластик або метал. Пластикові моделі легші й приємні на дотик, металеві — важчі, але міцні.

Сила струму повербанка не повинна бути нижче тієї, яка потрібна пристрою. В іншому випадку зарядка буде тривати занадто довго або не буде йти взагалі.

Рекомендуємо зберігати Powerbank частково зарядженими. Для тривалого зберігання акумулятора оптимально тримати його зарядженим на 20-50% заряду.

Додаткові функції роблять використання повера комфортнішим, але не є обов'язковими. Саме на них можна зекономити. Найпопулярніші опції:

  • Quick Charge — функція швидкого заряджання, завдяки якій батарея гаджета зарядиться значно швидше (наприклад Baseus Mini JA 30000 mAh 15W PD);
  • Wireless Charger — функція бездротового заряджання, яка дозволяє заряджати смартфони, планшети та гарнітуру буквально безконтактно. Відзначимо, що бездротові повербанки позбавляють від метушні з проводами та мінімізують зношення роз'ємів; захист від перегріву, короткого замикання, стрибків напруги, перезаряджання — все це забезпечує безпеку зовнішньої батареї та подовжує термін експлуатації (наприклад Apple MagSafe Battery Pack);
  • LED-ліхтарик — батарея з ліхтариком допоможе зорієнтуватися на місцевості в темний час доби або погано освітлених приміщеннях (наприклад PowerMe MyCharge).

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, як зберігати продукти, коли вимкнули світло.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності