• Головна
  • Лайфстайл
  • Їжа впливає на рівень стресу людини: що вчені рекомендують їсти, щоб знизити його

Їжа впливає на рівень стресу людини: що вчені рекомендують їсти, щоб знизити його

Їжа впливає на рівень стресу людини: що вчені рекомендують їсти, щоб знизити його

Люди часто кажуть, що боротись зі стресом можна займаючись спортом, приділяючи час своїм улюбленим заняттям або ж медитуючи

Але види їжі, яку ми їмо, також можуть бути ефективним способом боротьби зі стресом, згідно з дослідженням, опублікованим членами APC Microbiome Ireland. Воно показало, що вживання певної кількості ферментованої їжі та клітковини щодня протягом лише чотирьох тижнів мало значний вплив на зниження рівня стресу.

Про це пише Phys.

Багато досліджень вже продемонстрували, що дієта може мати величезний вплив на наше психічне здоров’я. Насправді ж здорове харчування може навіть зменшити ризик багатьох поширених психічних захворювань.

Механізми, що лежать в основі впливу дієти на психічне здоров’я, досі повністю не вивчені. Але одним із пояснень цього зв’язку може бути зв’язок між нашим мозком і мікробіомом (трильйонами бактерій, які живуть у нашому кишечнику). Вісь, відома як кишково-мозкова вісь, дозволяє мозку та кишечнику постійно «спілкуватись» один з одним, забезпечуючи такі важливі функції організму, як травлення та апетит. Це також означає, що емоційні та когнітивні центри в нашому мозку тісно пов’язані з нашим кишечником. Аледосі було незрозуміло, чи може зміна дієти (і, отже, нашого мікробіому) мати чіткий вплив на рівень стресу.

Щоб перевірити це, вчені залучили 45 здорових людей віком 18–59 років із відносно низьким вмістом клітковини в організмі. Більше половини з них були жінки. Учасників розділили на дві групи та випадковим чином призначили дієту, якої вони повинні дотримуватися протягом чотирьох тижнів дослідження. Приблизно половині було призначено дієту, розроблену дієтологом доктором Кірстен Бердінг, яка передбачає збільшення кількості пребіотиків і ферментованих продуктів, які вони споживають. Вона також відома як «психобіотична» дієта, оскільки вона включала продукти, які пов’язані з покращенням психічного здоров’я.

Для цієї групи було проведено індивідуальне навчання з дієтологом на початку та в середині дослідження. Їм сказали, що вони повинні щодня включати 6–8 порцій фруктів і овочів з високим вмістом пребіотичних волокон (таких як цибуля, цибуля-порей, капуста, яблука, банани), 5–8 порцій зернових на день і 3–4 порції бобових на тиждень. Їм також сказали щодня включати 2-3 порції ферментованих продуктів (таких як квашена капуста, кефір і чайний гриб). Учасники контрольної дієти отримували лише загальні дієтичні поради, засновані на харчовій піраміді здорового харчування.

Цікаво те, що ті, хто дотримувався психобіотичної дієти, заявили, що відчували менший стрес порівняно з тими, хто дотримувався контрольної дієти. Була також пряма кореляція між тим, наскільки суворо учасники дотримувалися дієти, і рівнем стресу, який вони відчували, причому ті, хто їв більше психобіотичної їжі протягом чотиритижневого періоду, повідомили про найбільше зниження рівня стресу. Водночас якість сну покращилася в обох групах, хоча ті, хто дотримувався психобіотичної дієти, повідомили про ще кращі результати. Інші дослідження також показали, що кишкові мікроби беруть участь у процесах сну, що може пояснити цей зв’язок.

Натомість психобіотична дієта викликала лише незначні зміни у складі та функції мікробів у кишечнику. Проте дослідники спостерігали значні зміни в рівні певних ключових хімічних речовин, що виробляються цими кишковими мікробами. Деякі з цих хімічних речовин пов’язані з психічним здоров’ям, що потенційно може пояснити, чому піддослідні відчувають менший стрес.

Та головне, що ці результати свідчать про те, що для зниження рівня стресу можна використовувати спеціальні дієти. Така дієта також може допомогти захистити психічне здоров’я в довгостроковій перспективі, оскільки вона спрямована на мікроби в кишечнику. Проте ще потрібні будуть глибші та триваліші дослідження. Зокрема й тому, що дослідження розглядало лише людей, які вже були здорові. Це означає, що наразі немає розуміння, який вплив ця дієта може мати на людину, яка може бути не настільки здоровою.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності