• Головна
  • Лайфстайл
  • Вчені дослідили, чому людині хочеться їсти шкідливу їжу після вживання алкоголю

Вчені дослідили, чому людині хочеться їсти шкідливу їжу після вживання алкоголю

Вчені дослідили, чому людині хочеться їсти шкідливу їжу після вживання алкоголю

Вчені наголошують, що перекус солоними закусками з низьким вмістом білка призведе до збільшення ваги

Австралійські дослідники стверджують, що алкоголь підвищує в організмі рівень гормону, який викликає потребу в білках.

Про це пише Daily Mail.

Більшість із майже 4000 піддослідних, які вживали алкоголь, вирішили закушувати нежирним м’ясом, рибою та горіхами. Але третина вибрала так звані «білкові приманки», серед яких міг бути жирний шашлик, чіпси, хот-доги, часникові хлібці – все це є дуже калорійними закусками. Ці продукти мають у своєму складі умамі, що схожий на білок, але насправді мають низький вміст білка, звідси й пішла ця назва. Тож дослідники Сіднейського університету закликали тих, хто вживає алкоголь, закушувати нежирним м’ясом, куркою, рибою та бобовими.

«Уникайте бажання перекушувати солоними закусками з низьким вмістом білка. Інакше ваш білковий апетит буде задоволений без надмірного споживання енергії, що призведе до збільшення ваги. Та перш за все, обов’язково дотримуйтеся вказівок щодо вживання алкоголю, який створює інші ризики для здоров’я, крім збільшення ваги та ожиріння», - сказала провідна авторка дослідження, доктор Аманда Греч.

До списку рекомендованих закусок включили 40-грамову порцію сиру, несолоних горіхів, нуту та овочевих паличок із соусом або хумусом, приготованим зі свіжих інгредієнтів.

В той же час, міністерство охорони здоров’я Великої Британії радить британцям протягом тижня вживати не більше шести пляшок пива або 10 маленьких келихів вина. Зазначається, що вживання надмірної кількості алкоголю протягом багатьох років може підвищити ризик високого кров'яного тиску, інсультів, захворювань печінки та деяких видів раку, а також деменції.

У дослідженні, яке скоро представлять на Міжнародному конгресі з проблем ожиріння в Мельбурні, використовувалися дані 9 341 дорослого австралійця, які брали участь в опитуванні про харчування після вживання алкоголю. Аналіз показав, що такі люди, споживали більше солоної їжі, ніж ті, хто не вживає алкоголь.

Що було дивним, так це те, що деякі люди, які п’ють алкоголь, споживали набагато більше калорій, ніж інші. Проте дві третини тих, хто пив алкогольні напої, обирали їжу з високим вмістом білка, але з низьким вмістом вуглеводів і жиру, як-от нежирне м’ясо, птиця, морепродукти, горіхи та боби. Вони споживали в середньому 1749 калорій, що приблизно на 577 калорій менше, ніж потрібно дорослій людині для підтримки своєї ваги. Підрахунки проводились включно з калоріями алкоголю.

Ті ж, хто вживав алкогольні напої і вибирали «білкові приманки», споживали в середньому 3051 калорію, що на 813 калорій перевищує добову потребу.

«Відомо, що алкоголь підвищує апетит, особливо до гострої їжі. Це явище, відоме як «ефект апертиву. Нещодавні дослідження показали, що рівень FGF-21, гормону, який підвищує білковий апетит і пригнічує апетит до солодкого, підвищується після вживання алкоголю. Адже білок є дуже поживним», - зазначила доктор Греч.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності