Вчені знайшли один зі способів знищити ракові клітини: чим можуть лікувати людей

Вчені знайшли один зі способів знищити ракові клітини: чим можуть лікувати людей

Дуже рідко можна побачити такий високий рівень позитивних змін на ранніх стадіях клінічних випробувань

Модифікований вірус герпесу показав здатність знищувати ракові клітини. В одного із пацієнтів хвороба повністю зникла.

Про це пише Sky News.

У ході дослідження пацієнтам вводили препарат, який був ослабленою формою вірусу герпесу. Він був модифікований для знищення пухлин. І хоча ще необхідно провести додаткові дослідження, це відкриття може стати порятунком для тих, хто живе з прогресуючою стадією раку.

39-річний будівельник із Західного Лондона Кшиштоф Войковський після участі в дослідженні позбувся раку, хоча був фактично за крок від смерті. У травні 2017 року в нього діагностували мукоепідермоїдну карциному. Це тип раку слинних залоз. Незважаючи на багаточисленні операції, йому сказали, що варіантів лікування не залишилося. Втім він отримав можливість приєднатися до випробування RP2 у клініці The Royal Marsden у 2020 році.

“Мені сказали, що для мене не залишилося жодних варіантів, це було жахливо. Тому було фантастикою отримати шанс приєднатися до випробування, це був мій останній шанс врятувати своє життя”, - розповів Кшиштоф.

Генно-інженерний вірус, який вводять безпосередньо в пухлини, має подвійну дію — він розмножується в ракових клітинах, щоб руйнувати їх зсередини, а також блокує білок, відомий як CTLA-4, звільняючи гальма імунної системи та підвищення його здатності вбивати ракові клітини.

"Мені робили ін’єкції кожні два тижні протягом п’яти тижнів, які повністю знищили мій рак. Уже два роки я здоровий, це справжнє диво, іншим словом це не можна описати. Я знову можу працювати і проводити час із сім’єю", - ділиться своїми радісними переживаннями 39-річний чоловік.

Зазначається, що у трьох з дев'яти пацієнтів, які отримували RP2, пухлини зменшилися. Сім із тридцяти пацієнтів, які отримували як RP2, так і імунотерапію ніволумабом, також отримали користь від лікування. У цій групі четверо з дев’яти пацієнтів з меланомою шкіри, двоє з восьми пацієнтів з увеальною меланомою ока та один із трьох пацієнтів з раком голови та шиї. У них спостерігалася зупинка або ж зменшення росту пухлини.

За словами керівника дослідження, професора біологічної терапії раку в Інституті дослідження раку в Лондоні та консультанта-онколога Кевіна Харрінгтона, дуже рідко можна побачити такий високий рівень позитивних змін на ранніх стадіях клінічних випробувань.

“Наше дослідження показує, що генно-інженерний вірус, який вбиває рак, може завдати одного-двох ударів по пухлинах — безпосередньо знищуючи ракові клітини зсередини, одночасно викликаючи проти них імунну систему. Рідко можна побачити такі хороші показники на ранніх стадіях клінічних випробувань, оскільки їхня основна мета — перевірити безпеку лікування, і в них беруть участь пацієнти з дуже пізніми формами раку, для яких наявні методи лікування перестали працювати. Генетично сконструйована форма вірусу герпесу потенційно може стати новим варіантом лікування для деяких пацієнтів із пізніми формами раку”, - сказав професор Харрінгтон.

В свою чергу виконавчий директор Інституту дослідження раку в Лондоні, професор Крістіан Хелін сказав, що можна використовувати деякі особливості вірусів.

“Віруси є одними з найдавніших ворогів людства. Ми всі це бачили під час пандемії. Але наше нове дослідження показує, що ми можемо використовувати деякі їх особливості, які зможуть вбивати ракові клітини. Це невелике дослідження, але перші результати є багатообіцяючими”, - сказав професор Хелін.

Нагадаємо, вчені дослідили, як ненароджені діти в утробі матері реагують на смак різних овочів. Зокрема, смак гіркої листової зелені змушує їх кривитись, ніби вони зараз заплачуть, тоді як морква, швидше за все, викликає посмішку.

Здоров'я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності