• Головна
  • Лайфстайл
  • Вчені створили концепт військового підводного човна на літій-іонному акумуляторі

Вчені створили концепт військового підводного човна на літій-іонному акумуляторі

Вчені створили концепт військового підводного човна на літій-іонному акумуляторі

Сучасні військові підводні човни, оснащені свинцево-кислотними акумуляторами, становлять ризик для безпеки, починаючи з їх виробництва і закінчуючи експлуатацією

Вчені вважають, що літій-іонні батареї (LIB) могли б їх замінити, оскільки вони більш енергоємні, що дасть підводним човнам більше автономності.

Про це пише navalnews.com.

Крім того, літій-іонні акумулятори зручніше заряджати, оскільки це можливо навіть тоді, коли човен знаходиться у воді. Є і ще один плюс — літій-іонні пристрої не знижують рівня енергії, що віддається, в міру розрядки, що забезпечить велику тактичну мобільність.

Французька компанія Naval Group уже 16 років досліджує потенціал LIB. Нещодавно вченим вдалося розробити літій-іонний акумулятор, який міг би живити електроніку підводного судна. Інженери розуміли, що й тут існує низка проблем, які необхідно вирішити, щоб пристрій не становив небезпеки для екіпажу та техніки.

Отже, насамперед вони зробили батареї максимально стабільними і протестували її роботу в різних екстремальних умовах, як тиск, підвищення або зниження температури. Потім вони вигадали конструкцію, яка б змогла знизити ризик задимлення та/або займання. В результаті конструкція вийшла багаторівневою, що складається з декількох шарів, кожен з яких захищає попередній.

Два роки тому прототип від Naval Group протестували на «береговому об'єкті». Тестування на підводному човні ще не проводилося. Наразі інженери займаються розробкою архітектури підводної електричної мережі та систем зарядки. Удосконалюються також системи вентиляції та охолодження.

Нагадаємо, у Китаї вчені вперше у світі провели випробування надзвукового поїзда, випередивши американський проєкт Hyperloop.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності