• Головна
  • Лайфстайл
  • Всесвітній день чистих рук: прості рецепти виготовлення мила в домашніх умовах

Всесвітній день чистих рук: прості рецепти виготовлення мила в домашніх умовах

Всесвітній день чистих рук: прості рецепти виготовлення мила в домашніх умовах

Сьогодні, 15 жовтня, відзначається Всесвітній день чистих рук.

Із 2008 року цей день відзначається щорічно 15 жовтня і присвячується підвищенню обізнаності та розуміння важливості миття рук із милом як ефективного та доступного способу запобігання хворобам і збереження життя людей.

Слід зауважити, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження організму шкідливими вірусами та інфекціями, але і зробити життя людини більш комфортним, приємним і безпечним. Зазвичай для миття рук використовують мило різної форми з ціквамим ароматом. Тож LVIV.MEDIA зібрало прості рецепти виготовлення мила в домашніх умовах.

Мило з обмилків у мікрохвильовці

Якщо ви тільки починаєте знайомитися з мистецтвом миловаріння, то пропонуємо вам в першу чергу спробувати зварити домашнє мило з обмилків у мікрохвильовці.

Що потрібно для приготування (всі інгредієнти беруться в розрахунок на 100г мила): будь-які обмилки від мила 100г; ємність для мікрохвильовки;  окріпформочка для мила на вибір; ефірна олія на вибір 11г; можна додати молоко, рідкий шоколад або інші добавки до смаку 20 – 30г.

Процес приготування:

1. Для початку слід розрізати обмилки на маленькі шматочки або ж просто натерти на терці.

2. Висипаємо отриману стружку (шматочки обмилків) в ємність для мікрохвильовки і додаємо трохи окропу.

3. Закриваємо ємність кришкою або ж великою тарілкою і ставимо в мікрохвильовку на 15-20 секунд.

4. Потім дістаємо, ретельно перемішуємо і повторюємо ці дії ще кілька разів, поки мило повністю не розтопиться. Важливо не доводити суміш до кипіння!

5. Перед самим останнім помішуванням потрібно додати ефірну олію на вибір і, за бажанням, інші інгредієнти, наприклад, квіткові пелюстки, молоко або корицю. Завдяки таким простим добавкам ви зможете зробити більш красивий і цікавий продукт.

6. І останній крок - розливаємо розтоплене мило по формах і даємо просохнути. Для повного висихання знадобиться кілька днів, потім ви відразу отримаєте власне мило ручного приготування!

Мило ручної роботи на основі дитячого

Досвідчені майстри дуже люблять і цінують цей рецепт, тому що мило з нього виходить особливо ніжним, пінистим і дбайливо ставиться до будь-яких типів шкіри. На основі дитячого мила можна виготовити практично будь-який рецепт з будь-якими складовими, вас може обмежити тільки ваша фантазія.

Що потрібно для приготування (всі інгредієнти беруться в розрахунок на 100г мила): будь-яке дитяче мило 100г - дуже бажано, щоб воно було без будь-якого запаху і сторонніх барвників;  олія солодкого мигдалю, яка також послужить основою для майбутнього мила 50 г; проста очищена вода для розведення загальної мильної маси; ефірна олія на вибір 9 г; будь-які інші барвники та добавки за бажанням, наприклад, ванільний ароматизатор 2 – 3 г; формочка для мила

Процес приготування:

1. Для початку приготування слід натерти шматочки дитячого мила на тертці в дрібну стружку або ж нарізати маленькими шматочками;

2. Якщо процес натирання мила здається вам занадто важким, то мило можна зовсім трохи підтопити в мікрохвильовці або ж на будь-якій іншій теплій поверхні; підготуйте водяну баню і, перш ніж ставити на неї натерте мило, залийте його очищеною водичкою для більш легкої топки;

3. В залежності від компонентів дитячого мила, воно може топитися від 10 до 40 хвилин, якщо ви хочете прискорити процес - просто додайте 1 чайну ложку цукру або натурального меду; 

4. Суміш контролюйте і помішуйте, в кінцевому підсумку вона повинна бути без грудочок і трохи густою (приблизно як згущене молоко або сметана);

5. Через деякий час (не знімаючи з водяної бані) додаємо в суміш олію солодкого мигдалю і ретельно помішуємо отриману масу; ще трохи тримаємо на вогні (постійно помішуючи), головне - не довести суміш до кипіння; 

6. Потім знімаємо наше майбутнє домашнє мило з вогню, даємо охолонути хвилин 5-10, тільки потім починаємо додавати ефірні олії, ароматизатори, добавки (всі що ви спочатку планували на ваш смак і розсуд) і швидко перемішуємо, або ж просто залишаємо наше базове мило, отримане на дитячій основі;

7. Розливаємо масу по формах і залишаємо до повного охолодження і затвердіння (зазвичай це відбувається близько доби) - і наше домашнє мило з дитячого повністю готове для використання!

Антибактеріальне мило "з нуля"

Щоб ваші ручки були чистими і захищеними від мікробів можна приготувати антибактеріальне мило. В наш час популярне мило "з нуля", але його приготування дещо складніше. У цьому рецепті описується, як можна зробити мило з "нульовою" основою, яке містить кристали ментолу і ефірне масло м'яти.

Що потрібно для приготування: 400 грам мильної основи Crystal Rebatch Base (для мила з нуля); півсклянки теплої очищеної води; 15 крапель ефірного масла; 2 грами кристалів ментолу; 7 крапель зеленого пігменту; сухі листочки м'яти; спирт в пляшечці з розпилювачем; силіконова форма для мила під нарізку "Куб"; каструля велика і маленька; терка для подрібнення основи; ложка для розмішування; ніж і дошка для нарізки готового мила.

Процес приготування:

1. Беремо основу і натираємо її на середній терці. Так вона швидше буде плавиться.

2. Плавимо на водяній бані, безперервно помішуючи і додаючи теплу воду.

3. Коли основа повністю розплавиться, додаємо пігмент і добре перемішуємо.

4. Додаємо м'ятну ефірну олію і далі помішуємо.

5. Кристали ментолу розбавте спиртом для того, щоб вони розчинилися і додайте в загальну масу.

6. Форму обробіть спиртом.

7. Розплавлену масу акуратно викладіть ложкою у форму.

8. Поверхню обробіть спиртом, щоб прибрати бульбашки.

9. Все це можна прикрасити сухим листям м'яти.

10. Відставити застигати на кілька годин.

11. Коли мило добре застигне, дістаньте його з форми на дошку.

12. Ріжте ножем або різаком на рівні порційні шматочки.

13. Залишіть мило в сухому і темному місці на добу.

14. Далі його можна запакувати і декорувати на свій смак.

Правила миття рук

Також слід пам’ятати, коли слід мити руки та як правильно це робити. Чисті руки захищають наш організм від небезпечних вірусів і бактерій, знижують ризики респіраторних вірусних інфекцій, зокрема, грипу та ГРВІ. Тож Центр громадського здоров’я нагадує, що мити руки з милом слід обов’язково:

  • після повернення з вулиці додому;
  • до, під час і після приготування їжі;
  • перед трапезою;
  • до і після догляду за хворим;
  • після кашляння, чхання, сякання;
  • до і після відвідування туалету;
  • після зміни підгузків або прибирання за дитиною, яка скористалася туалетом;
  • після винесення сміття;
  • після того, як ви торкалися тварин, їхнього корму чи прибирали за тваринами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності