• Головна
  • Інтерв'ю
  • Поєднуючи екологію, інженерну справу та географію: як львів'янка стала "Екологинею року"

Поєднуючи екологію, інженерну справу та географію: як львів'янка стала "Екологинею року"

Поєднуючи екологію, інженерну справу та географію: як львів'янка стала "Екологинею року"

Вона перемогла у Всеукраїнській олімпіаді екологів

Львів'янка Марія Лопушанська виборола звання "Еколог року". Вона здобула перемогу у профільній Всеукраїнській олімпіаді для екологів підприємств-2021.

Марія працює у групі “Західнадрасервіс” уже три роки. Вона розробляє та супроводжує документи підприємства, пов'язані з екологією, наприклад звіти з оцінки впливу на довкілля.

"Екологи попереджають свої підприємства, що той чи інший проєкт може зашкодити довкіллю, тоді рішення переглядають. Вони передбачають ризики і підприємство трішки зміщує курс, аби не було в майбутньому плачевних наслідків для довкілля. Я щаслива, що у компанії, де я працюю, на мої зауваги звертають увагу та дослухаються до пропозицій і ми працюємо з дотриманням екологічних норм", — розповідає Марія Лопушанська.

Lviv.Media поспілкувалося із Марією, аби дізнатися її історію успіху та розпитати поради як стати екологічно свідомими.

"Я уже понад 1000 днів на посаді еколога. Свій стаж я рахую не в роках, а у днях. Тому що кожен новий день — це новий виклик. Це боротьба з самою собою. Інколи потрібно знайти компроміс, який би не зашкодив довкіллю і мав користь для бізнесу. Це додає додатковий азарт, щоб постійно самовдосконалюватися", — розповідає Марія Лопушанська.

Життя до професії екологині

Марія навчалась за спеціальністю "Монтаж, обслуговування устаткування та систем газопостачання" у Львівському техніко-економічному коледжі НУ "Львівська політехніка". У 2015 році закінчила коледж з відзнакою та отримала другий розряд слюсаря по внутрішніх і зовнішніх газопроводах.

Однак навчання на газопостачання стало лише проміжною ланкою до напряму географії, до якого жінка прагнула ще з 8 класу. Тому у 2013 році Марія вступила до Франкового університету на географічний факультет.

"Тоді, у 17 років, при вступі на географічний (факультет - ред.) у мене була чітка мета — стати географом. І перше, що виникало в голові — тільки не на екологію (сміється - ред). Хотіла навчатися на кафедрі економічно-соціальної географії, а також в напрямку політичної географії", — пригадує екологиня. 

Далі, щоб продовжити навчання на географічному факультеті, тоді ще студентці довелося обирати між кафедрами ґрунтознавства та раціонального використання природних ресурсів. Вибір другої і став переломним моментом в кар'єрі Марії. Вона продовжила своє навчання за напрямом  “Технологія захисту навколишнього середовища”, що є дуже близьким до практичної екології. Відтоді тільки поглиблює знання у сфері екології і постійно їх практикує — у компанії “Західнадрасервіс” та в громадській діяльності.

Як відбувається олімпіада з екології

Цьогоріч олімпіаду для екологів проводили вдруге. Учасники Олімпіади мали продемонструвати знання природоохоронного законодавства, стежити за його змінами та новітніми тенденціями в екологічному менеджменті та екотехнологіями в Україні та світі. Взяли участь у цьогорічній олімпіаді понад 2 000 екологів з усієї країни.

Олімпіада відбувається у три тури, які загалом трив турів. У першому турі учасники у зручний для себе час мали відповісти на 70 тестових питань, які стосуються загалом галузі екології. У другий тур проходили ті, які подолали прохідний бал у тестах. Марія Лопушанська відповіла правильно на 65 запитань.

Другий тур — більш практичний. Олімпіадники мали на вибір 3 питання та 3 практичних завдання.

"Наприклад, цьогоріч у мене було завдання, пов’язане з заповненням декларації про відходи. Були питання і про нормативний розрахунок водокористування. Останнє було для мене трішки складним, але справилася", — каже переможниця.

 На цьому етапі львів'янка набрала 28 балів з 30 можливих.У фінал Олімпіади вийшли шестеро екологинь з різних підприємств і з різних напрямків діяльності.Протягом тижня фіналісткам треба було підготувати кейс про свої досягнення у цій галузі.

"Я презентувала свою екотрансформацію за цей рік. Показувала, як змінилося моє ставлення до професії, скільки курсів я пройшла, скільки всього зробила і навчилася. Розповіла й про те, що у нас на підприємстві прислухаються до думки еколога і мені це дуже подобається. В інших підприємствах, наскільки я знаю, до думки еколога не прислухаються і навіть не хочуть чути. А моя робота дійсно важлива", — підкреслює Марія.

Минулого року Марія потрапила у двадцятку найкращих і зупинилася за крок від фіналу, що і стало додатковою мотивацією спробувати знову цьогоріч.

До слова, друге місце у олімпіаді екологів 2021 також посіла львів'янка — викладачка Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Наталія Гринчишин.

Екологія поза роботою

Окрім основної професії еколога, Марія Лопушанська активно займається й громадською діяльністю. Цьогоріч її обрали  драйвером зеленої платформи Української спілки молодих географів. Вона допомагає організації вести соцмережі та "екологізувати" молодих географів.

"Нещодавно ми подалися на грант, який виграли, тому 22 січня проведемо форум в вигляді панельної дискусії у Lviv open Lab на Сихові. Залучатимемо дітей і батьків для обговорення гострих питань для Львівської області. Це питання поводження з відходами, питання зміни клімату і адаптації до неї і питання  екологічної інфраструктури міста", — ділиться намірами жінка.

За словами Марії, екологія у її житті  24/7, адже вона живе кожним проєктом, за який береться. Ази екології знає і її 5-річний син та уже, наприклад, вміє сортувати сміття. Також у сім'ї стараються якомога менше використовувати пластик, відсортовувати батарейки.

Фахівчиня радить: до екосвідомості треба йти поступово, головне — поставити собі таку мету. 

"Наприклад рік тому я ставила собі за мету не вживати цукор у чаї та каві. Спочатку було складно, напої здавалися непридатними для вживання, але я досягнула своєї мети і й досі п’ю все це без цукру. Так працює і з екологічними звичками", — пояснює екологиня.

Далі брати участь в олімпіадах цьогорічна переможниця не планує, каже, треба ставити собі нові виклики. Завдання надалі — розвиватися в інших напрямах.

"Я не зупиняюсь на досягнутому, радше навпаки, думаю, що я ще на нижчому щаблі. Попереду велика вершина, думаю завжди про це, це мене і мотивує. Я впевнено можу сказати, що знайшла себе і своє покликання, і готова вдосконалювати у цьому напрямку. Дуже хочу поділитися досвідом, бо саме у розмові виникають цікаві думки і шляхи вирішення питання", — підсумовує Марія Лопушанська. 

Інтерв'ю

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності