Експорт електроенергії з України у 2022–2023 роках

електромережа

Кому та скільки електроенергії експортує Україна

7 квітня 2023 року Міністерство енергетики України повідомило про відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності. Продаж електроенергії залучить додатковий фінансовий ресурс, який допоможе відремонтувати магістральні електричні мережі країни.

Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності. Цього результату ми досягли завдяки титанічній роботі енергетиків, наших міжнародних партнерів, які допомагали у відновленні системи. Найскладнішу зиму пройдено. Наступний крок — відкриття експорту електроенергії, що дозволить залучити додатковий фінансовий ресурс для необхідної відбудови знищеної та ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури.

<i>Герман Галущенко</i> Герман Галущенко

Міністр енергетики України також запевняє, що пріоритетом є постачання українським споживачам. Україна віддає надлишок електроенергії. Експорт припиниться, якщо росія знову атакуватиме енергетичну інфраструктуру або «Укренерго» не зможе забезпечити світлом населення.

Кому Україна експортувала електроенергію у 2022

У січні-жовтні 2022 року Україна заробила понад 540 млн доларів на експорті електроенергії до Європи. Це у 2,5 раза більше, ніж за такий же період у 2021 році. Упродовж цих десяти місяців ми поставили електроенергії на:

  • 148,1 млн доларів — до Польщі;
  • 141,8 млн доларів — до Словаччини;
  • 118 млн доларів — до Румунії;
  • 135 млн доларів — до інших країн.\

Лише з червня до жовтня 2022 року Україна поставила до країн Євросоюзу 2,6 млрд кВт-год електроенергії. Це допомогло країнам Європи зменшити споживання російських енергоресурсів.

Чому Україна припинила експорт електроенергії у 2022

11 жовтня 2022 року Україна припинила постачати електроенергію до країн Європи. Це сталося після першої масованої ракетної атаки росіян на енергосистему країни.

За даними європейської мережі операторів системи передачі електроенергії Україна востаннє поставила електроенергію 10 жовтня. Тоді було експортовано 220 МВт магістральною мережею «Добротвірська ТЕС — Замость» до Польщі, а також по 150 МВт — до Словаччини та Румунії.

Кому Україна експортує електроенергію у 2023

З квітня 2023 року Україна відновила експорт електроенергії. Максимальна пропускна спроможність для експорту з України в країни Європи складає 400 МВт. Сьогодні ми постачаємо електроенергію до Польщі, Румунії та Молдови. Технічно Україна може експортувати ще 650 МВт до Молдови.

Наші експортні можливості використовуються зараз на 15–20 відсотків. На це є певні причини. В Україні немає зараз великого профіциту електроенергії, аби покрити всі ліміти.

Володимир Омельченко Володимир Омельченко

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко також вважає, що проблемою експорту електроенергії з України є незлагоджений механізм спільних аукціонів на поставки. Саме із цієї причини Словаччина припинила імпорт української електроенергії на третій день після запуску.

Нагадаємо, влітку-восени 2023 року можуть вимикати світло. LVIV.MEDIA розповідало, чи буде новий блекаут в Україні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності