Третя платіжка за газ: кому і за що платитимуть споживачі

Третя платіжка за газ: кому і за що платитимуть споживачі

З 2024 року споживачі газу, окрім вартості палива та його транспортування, будуть оплачувати технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Про причини та умови цього нововведення LVIV.MEDIA розповіли у Львівській філії ТОВ “Газмережі”.

Наприкінці вересня 2023 року Міністерство енергетики України та НКРЕКП затвердили «Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків». Нововведення було потрібне для того, щоби споживачі могли вільно обирати, у якої компанії купувати газ, а у якої компанії замовляти послуги з обслуговування будинкових газових мереж.

Що зміниться?

Раніше, за належний стан внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків відповідали балансоутримувачі: підприємства ЖКГ, ОСББ, керуючі компанії. Проте не були законодавчо визначені обов’язки замовників і виконавців, а також граничні норми вартості робіт і перелік робіт. Національний регулятор (НКРЕКП) врегулював це питання, затвердивши:

  • Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання;
  • Методологію розрахунку вартості технічного обслуговування;
  • Граничні вартості робіт на 2024 рік.

У разі відсутності укладеного договору усі співвласники багатоквартирних будинків автоматично приєднуються до умов типового договору. На його підставі оператор газорозподільчої мережі формує графік технічного обслуговування кожного будинку.

Якщо ОСББ чи управляюча компанія вже були автоматично приєднані до договору обслуговування з оператором ГРМ, але хочуть змінити виконавця робіт, вони можуть підписати угоду з іншою компанією і впродовж 15 днів повідомити про це оператора та розірвати угоду, укладену за замовчуванням.

Які саме послуги включають роботи з обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж?

Технічне обслуговування – це:

  • Планове випробування систем на щільність.
  • Технічне обслуговування систем газопостачання, запірних пристроїв, обладнання для опалення місць загального користування.
  • Перевірку на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання.
  • Усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Чому важливо проводити обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж?

Обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж є критично важливим для безпеки людей. Стан системи мають контролювати професіонали, інакше стрімко зростає ризик аварій. Неналежне або відсутнє технічне обслуговування становить загрозу для людей, особливо враховуючи додаткове навантаження, яке покладається на інфраструктуру країни в умовах війни. Мережі перевірятимуть на можливі витоки газу, а несправності усуватимуть. Вартість профілактичних робіт буде значно меншою, ніж ремонтних, коли трапилась аварія і проблему треба вирішувати терміново.

 Чи треба щось робити споживачам?

Звернутися до балансоутримувача – управителя багатоквартирного будинку, ОСББ чи житлово-будівельного кооперативу, або уповноваженої особи, щодо укладання договору на обслуговування будинку.

 Третя платіжка на газ також буде приходити щомісяця?

Ні, плата за обслуговування буде нараховуватись лиш раз на 3 або 5 років. Розрахунки на оплату будуть надаватись лише у тому місяці, у якому буде проводитись технічне обслуговування. Періодичність виконання робіт залежить від того, як давно мережі були побудовані та скільки років вони вже використовуються для постачання газу. Якщо газові мережі вашого будинку використовуються менш як 25 років, їх потрібно обслуговувати один раз на 5 років. Якщо вони працюють більш як 25 років – раз на 3 роки. 

 Хто встановлює ціну на технічне обслуговування?

Ціна передусім залежить від обсягу робіт для кожного будинку. Тариф публікується на сайті компанії, що проводить обслуговування. Він розраховується на підставі двох документів:

●      Методології розрахунку граничних рівнів вартості робіт і послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків.

●      Граничних вартостей робіт на 2024 рік.

Обидва документи затверджено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Як людині дізнатись, коли саме технічне обслуговування буде проводитись в його будинку?

Графіки проведення робіт наразі формуються. Після цього оператор ГРМ опублікує їх на своїх ресурсах. За 10 днів до проведення технічного обслуговування також розміщуватимуть відповідні оголошення на будинках.

Чи буде третя платіжка лише у мешканців багатоквартирних будинків, чи це також стосується мешканців приватних будинків?

Наразі це питання стосується лише багатоквартирних будинків та гуртожитківВласники приватних будинків, як і раніше, можуть укладати договори на ТО у своїх будинках самостійно. Оператори ГРМ не перестають виконувати ТО систем будь-якої власності за умови наявності відповідного договору.

 

Економіка

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності