• Головна
  • Економіка
  • Українці торік відкрили найбільшу кількість ФОПів за час незалежності

Українці торік відкрили найбільшу кількість ФОПів за час незалежності

Платіжний термінал видає чек, фото ілюстративне

Львівщина стала третьою областю після Києва та Дніпропетровщини за кількістю нових ФОПів

В Україні на другому році війни підприємцями стала рекордна кількість людей за час незалежності. Про це пише аналітична платформа YouControl.

Як сказано в матеріалі, торік в Україні фізичними особами-підприємцями стали 314 392 людини, що є абсолютним рекордом. Попередній рекорд за кількістю відкритих ФОПів зафіксували у 2021 році — тоді підприємцями стали 268 382 людини.

Найпоширенішими секторами серед ФОПів, котрі почали свою діяльність на другий рік війни, стали:

  • надання послуг перукарнями та салонами краси — 19,4 тисячі;
  • роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах — 18,1 тисячі;
  • роздрібна торгівля через інтернет — 17,9 тисячі;
  • комп'ютерне програмування — 17,5 тисячі.

«Цікаво, що у перший рік війни майже 12% зі всіх відкритих ФОПів були з КВЕДом “комп'ютерне програмування”. Але на другий рік дії воєнного стану частка таких ФОПів знизилась майже вдвічі — до 5,6%. Натомість лідером стала сфера перукарських послуг та салонів краси: у 2023 році зареєструвалося майже вчетверо більше ФОПів, ніж у 2022 році», — пишуть автори дослідження.

Як йдеться в публікації, новою популярною сферою, яка торік увійшла в десятку найпопулярніших, стала освіта. Натомість консультування з питань інформатизації стало менш популярним.

Найбільше нових ФОПів у 2023 році відкрили в Києві — 44,6 тис. або ж 14% від усієї кількості. Далі в рейтингу йде Дніпропетровська область, там торік відкрили 28,3 тис. ФОПів або 9% від усієї кількості ФОПів, відкритих у 2023 році.

На третьому місці розташувалася Львівська область, де торік відкрили 24,4 тис. або 7,7% ФОПів. До слова, у перший рік повномасштабної війни Львівщина в цьому рейтингу посідала друге місце.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності