• Головна
  • Економіка
  • Через схему з електронними книгами підприємства ухилились від сплати ПДВ на 176 млн грн

Через схему з електронними книгами підприємства ухилились від сплати ПДВ на 176 млн грн

Через схему з електронними книгами підприємства ухилились від сплати ПДВ на 176 млн грн

БЕБ проаналізувало масштаб ухилення від сплати ПДВ через пільгу на поширення україномовного контенту

Українські компанії не сплатили 1,3 млрд грн податку на додану вартість, використавши пільгу на поширення україномовного контенту. З них 176 млн грн “зекономили” підприємства, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг чи іншого контенту. Про це у середу, 03 січня повідомило Бюро економічної безпеки України.

Згідно з повідомленням, тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають основний КВЕД, пов’язаний з поширенням україномовного контенту. 20% підприємств, що скористались податковою пільгою працюють у сфері інформації та телекомунікації, 17% — у переробній промисловості, ще 15% — в гуртовій та роздрібній торгівлі. “Найбільшу частку підприємств, що використовували пільгу під час продажу україномовного контенту, становлять ритейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та дистрибуційно-логістичні компанії”, — зазначили у БЕБ.

У грудні 2023 року БЕБ відкрило кримінальне провадження за фактом ухилення від сплати податків мережею магазинів побутової техніки. За даними слідства, службові особи компанії штучно занижували ПДВ під час продажу  побутової техніки та електроніки.  У фіскальних чеках касири зменшували  вартість товару, який, та одночасно додавали до чека електронні книги, сервіси до смартфонів, планшетів, ноутбуків тощо. Оскільки вони, відповідно до Податкового кодексу України, не підлягають оподаткуванню. Загальна сума чека залишалась не змінною.  У підсумку підприємство недоплатило понад 57 млн грн податків.

Бюро економічної безпеки не вказує назви торгової мережі. Проте користувачі соцмереж повідомляють про такі схеми в магазинах “Comfy” та “Фокстрот”. “Купували у Фокстрот пилосос, а виявилося, що ще й електронні книжки. На вітрині пилосос коштує одну суму, а в чеку - на 2 тисячі менше. Натомість, на ці 2 тисячі в чеку - електронні книжки. Навішо? Бо на розповсюдження книжок є ПДВ-пільга, цей податок не платиться”, — пише одна з клієнток у Фейсбуці.

“…заплатили за товар стільки, скільки вказано на ціннику. Але є один нюанс – в чеку ціна на товар була менше, але там була ще одна позиція – ЕЛЕКТРОННІ КНИГИ”зазначає користувач соцмережі X.

У травні 2022 року депутати ухвалили закон “Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіокниг”. Пільга була запроваджена для стимулювання популяризації україномовного контенту, однак на практиці окремі підприємства використали її задля ухилення від сплати податків.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності