Понад 60% українського експорту припадає на ЄС

вантажівка

Від початку повномасштабного вторгнення Україна активно розвивала альтернативну логістику

Понад 60% українського експорту сьогодні припадає на Європейський Союз, відтак для України цей напрямок стратегічний.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

«Україна весь цей час активно розвивала альтернативну логістику – через західний кордон із країнами ЄС. Понад 60% українського експорту сьогодні припадає на Європейський Союз, тому цей напрямок для нас стратегічний», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Україна від початку повномасштабного вторгнення відкрила два нові пункти пропуску на кордоні з Румунією та пункт контролю на тимчасовій інфраструктурі на кордоні з Польщею.

«Розширюємо та оновлюємо під’їзні шляхи, залізницю, запустили механізм електронної черги, що заощаджує час людям та бізнесу. У планах – спільний з країнами Євросоюзу митний та прикордонний контроль», - зазначив Денис Шмигаль.

Ще один важливим логістичним напрямком є дунайський кластер: порти Ізмаїл, Усть-Дунайськ та Рені. Вони втричі збільшили вантажопотік за час повномасштабної війни та мають велику перспективу розвитку. Наразі Уряд працює над зростанням його пропускної здатності, зокрема, за рахунок приватних інвестицій та державно-приватного партнерства.

Нагадаємо, завдяки тристоронній угоді з Туреччиною та ООН майже рік діяла «зернова ініціатива». Водночас Україна була і залишається одним із гарантів світової продовольчої безпеки. Українські аграрії збирають уже другий врожай за час повномасштабної агресії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності