Інфляція в Україні знижується: які продукти дорожчали повільніше

продукти
Фото: Freepik

Темпи зростання інфляції були меншими за прогнозовані

У червні споживча інфляція у річному вимірі сповільнилася до 12,8% з  15,3% у травні. За місяць ціни на споживчі товари і послуги зросли на 0,8%.

Про це повідомляє НБУ.

Зазначається, що темпи зростання інфляції були меншими за прогнозовані. Причиною цьому стала більша пропозиція продовольства та пального, зниження світових цін на товарних ринках та поліпшення інфляційних і курсових очікувань.

«Подорожчання оброблених продовольчих товарів і надалі стрімко сповільнювалося (до 14,7% р/р). Така динаміка передусім відображала зниження тиску на витрати бізнесу, зокрема на логістику, а також сировину і енергію з огляду на їх достатню пропозицію», - йдеться у повідомленні.

Цін на хліб та хлібопродукти зростати повільніше. Також нижчими темпами дорожчали молочні продукти та соняшникова олія. Курсова стійкість сприяла зниженню темпів зростання цін на продукти, які мають значну частку імпорту в собівартості, зокрема на рибні вироби.

До 12,2% під впливом поліпшення інфляційних та курсових очікувань на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку сповільнилося зростання цін на більшість непродовольчих товарів. Нижчими темпами зростали ціни на меблі, побутову техніку, посуд, одяг і взуття, автомобілі, електроніку та товари особистого догляду.

Окрім того, повільніше дорожчали послуги кафе та ресторанів, медичних закладів, салонів краси та ветеринарних клінік. Темпи зростання вартості послуг сповільнилися до 14,2%.

«Це пов’язано зі зменшенням тиску на витрати бізнесу, а також стійкою ситуацією на валютному ринку. Натомість прискорилося подорожчання послуг готелів, телекомунікаційних, фінансових та страхових компаній, що може, зокрема, пояснюватися відображенням понесених раніше витрат, а також поступовим відновленням попиту», - зазначають у Нацбанку.

Внаслідок стриманого попиту нижчими темпами дорожчали молоко, свинина та курятина. Завдяки розширенню пропозиції не так стрімко дорожчали яйця.

Ціни на крупи та борошно повільніше зростали на тлі низьких експортних цін та достатніх запасів зернових.

«Крім того, сповільнилося подорожчання цукру під впливом зменшення світових цін та достатньої пропозиції на внутрішньому ринку. Завдяки достатній пропозиції та стійкій ситуації на валютному ринку повільніше зростали й ціни на овочі та фрукти», - йдеться у повідомленні.

Попри це, зростання адміністративно регульованих цін пришвидшилося. Це зумовлено підвищенням тарифів на електроенергію для населення. Втім подорожчання алкогольних напоїв сповільнилося під впливом стійкої ситуації на валютному ринку.

Також адміністративну інфляцію стримував мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги населення.  

У НБУ підсумовують, що потенціал до зниження інфляції зберігається й надалі. Однак є ризики посилення проінфляційного тиску, зокрема через руйнування інфраструктури та екологічні теракти з боку Росі.

На споживчій інфляції не позначилися наслідки руйнування Каховської ГЕС, але вони можуть мати негативні ефекти згодом. Тиск на споживчі ціни також може посилитися внаслідок змін у ціноутворенні на ринку електроенергії для непобутових споживачів.

Нагадаємо, у червні в Україні продовжили держрегулювання цін на окремі види продовольчих товарів у період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування. Регулювання здійснюватиметься шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки у розмірі не більше 10%

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності