Продажі житла в Україні знизилися на третину – НБУ

Фото з відкритих джерел

Половина людей відкладають купівлю житла до завершення воєнного стану

У другій половині 2022 року в Україні зростала кількість укладених угод про купівлю-продаж житла. Попри це, їхня кількість становила лише третину від обсягів 2021 року.

Про це йдеться у звіті Національного банку про фінансову стабільність за червень 2023 року.

«Перші ознаки поступового відновлення з’явилися в середині 2022 року, проте його надалі стримала невизначеність наслідків масованих повітряних обстрілів», - зазначається у звіті НБУ.

Згідно з опитуванням забудовників, торік продажі на первинному ринку зменшилися у 8-12 разів. На сьогодні покупці бояться купувати незавершене житло, через підвищені ризики недобудови.

У західних областях готове житло має попит у переселенців із регіонів зі складною безпековою ситуацією. Також зазначається, що половина платоспроможних потенційних покупців відкладають купівлю житла до завершення воєнного стану.

На сьогодні житло купують переважно за рахунок накопичень. Як і до початку повномасштабного вторгнення, квартири в іпотеку купує невелика кількість людей. 2% укладених угод у 2022 році про купівлю житла були профінансовані із залученням банківського кредитування.

Нагадаємо, від початку 2022 року ціни на квадратний метру у новобудовах Львова зросли на 75%. Зокрема, ціни на первинці у Львівській області зросли на 62%. Минулого місяця у Львові середня мінімальна ціна за квадратний метр становить 45,4 тис. грн, а в області — 35,2 тис. грн/ кв. м.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності