• Головна
  • Економіка
  • 2% справ доходять до суду: у Раді розкритикували роботу БЕБ і запропонували зміни

2% справ доходять до суду: у Раді розкритикували роботу БЕБ і запропонували зміни

БЕБ

Депутати пропонують перезавантаження Бюро економічної безпеки.

Тимчасова слідча комісія ВРУ, головою якої є народний депутат Ярослав Железняк, дослідила роботу Бюро економічної безпеки (БЕБ). У Раді пропонують перезавантажити орган, аби він справді працював.

Відповідний звіт опублікував Ярослав Железняк у Telegram.  

Як зазначається у документі, БЕБ укомплектовано лише на 15,6% від штатної чисельності. Станом на початок грудня минулого року у штаті БЕБ було лише 634 працівники з необхідних. Також йдеться про те, що конкурси на посади штатних гласних співробітників Бюро було проведено з грубим порушенням.

«ТСК зібрано інформацію про те, що велика частина призначень до Бюро економічної безпеки України були здійснені шляхом маніпулювання із конкурсним відбором. Переможці конкурсного відбору призначалися на посади й переводилися на інші посади в Бюро економічної безпеки України. Після цього на конкурсну посаду призначався, відповідно, кандидат, який зайняв друге місце і він знову переводився на іншу посаду в Бюро економічної безпеки України. А на конкурсну посаду в кінцевому результаті призначався тільки кандидат, який зайняв третє місце в конкурсному відборі», - йдеться у звіті.

У БЕБ не було оголошено жодного конкурсного відбору на керівні посади, а всі керівники підрозділів призначались на тимчасово виконуючі посади шляхом просування по службі.

Окрім того, Ярослав Железняк зазначає, що конкурсна комісія проводила понад 75 співбесід на день. Відтак на одного кандидата було максимум 11 хвилин.

«В результаті 83% штату за два роки не набрані, а 60% наявних працівників – це колишні працівники славнозвісної податкової міліції», - написав нардеп.

Також у комісії відзначили низьку результативність роботи органу торік. Зокрема, бюджету БЕБ становив торік 621 млн грн, а відшкодовано до бюджету органом – 33 млн грн.

Середи кримінальних справ відкритих Бюром економічної безпеки, лише у 9% повідомлено про підозру й у 2% справи направлено до суду. На одного детектива припадає 5 кримінальних проваджень.

У звіті йдеться й про низьку якість аналітичних матеріалів. Так, замість проведення власної аналітики БЕБ використовує аналітику інших органів, зокрема, неефективно. Серед іншого, 84% справ за підслідними БЕБ статтями розслідують інші органи

«У 2022 році ДПС передала 309 аналітичних висновків на суму 90,6 млрд грн. Лише 58 зі 145 матеріалів Держфінмону були використані», - йдеться у презентації.

Відтак, депутати пропонують перезавантаження Бюро економічної безпеки. Зокрема, відповідний законопроєкт №9080 опублікований на сайті ВРУ. Йдеться про:

  • прозорий конкурс з більшістю в комісії представників від міжнародних організацій;
  • щорічний зовнішній аудит БЕБ;
  • підстава для звільнення Голови – негативний висновок щорічного зовнішнього аудиту;
  • переатестація працівників.

Нагадаємо, Тимчасова слідча комісія ВР перевірить у декількох областях нелегальні точки продажу тютюнових виробів. У тих областях, де нелегальні точки з продажу сигарет працюватимуть, члени комісії вимагатимуть звільнення керівників правоохоронних органів. Зокрема, як написав член ТСК Данило Гетманцев. Комісія домовилася з представниками Нацполіції, що при виявлені контрафактної тютюнової продукції в області відповідальність нестимуть начальники поліції областей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності