• Головна
  • Економіка
  • Депутати хочуть обмежити продаж сигарет у Duty free: зареєстровано законопроєкт

Депутати хочуть обмежити продаж сигарет у Duty free: зареєстровано законопроєкт

сигарети
Фото: Freepik

Законопроєкт розроблений з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №9315, яким пропонують тимчасово заборонити продаж українських сигарет у магазинах Duty free.

Відповідний законопроєкт опублікований на сайті ВРУ.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт розроблений з метою руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій з продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі.

Як зазначив один зі співавторів законопроєкту, народний депутат Ярослав Железняк, документом пропонується:

  • заборонити на час воєнного стану поміщення і продаж в магазинах безмитної торгівлі (Duty free) вироблених в Україні тютюнових виробів;
  • заборонити на час воєнного стану продажу магазинами безмитної торгівлі понад 2 пачок на один чек;
  • інвентаризація залишків тютюнових виробів призначених для поміщення у Duty free.

Зокрема, втрати від нелегального обігу тютюнових виробів становлять близько 22 млрд грн на рік. Значну частку нелегального ринку складають сигарети без акцизних марок призначені для продажу у магазинах Duty free або для експорту.

Також зазначається, що за експертними дослідженнями цьогоріч частка нелегального обігу сигарет з написом «Duty free» зростає та становить понад 50%.

Додамо, у 2022 році внаслідок незаконного обігу тютюнових виробів державний бюджет України недоотримав 20 млрд гривень. Часто виробництво і незаконний продаж цигарок без сплати податків відбувається за принципом Duty Free. Львівщина стала «лідером» із продажу сигарет у прикордонних Duty Free, зокрема, об’єми «підозріло високі».

Нагадаємо, у першому кварталі цього року детективи Бюро економічної безпеки України вилучили з незаконного обігу майже 1,2 млн пачок тютюнових виробів та 300 тис. електронних сигарет. Орієнтовна вартість вилучених пачок тютюнових виробів становить 60 млн грн, а електронних сигарет — 90 млн грн. Також від початку року детективи БЕБ вилучили 200 тис. штук підроблених марок акцизного податку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності