• Головна
  • Економіка
  • В Україні з’явиться спецфонд для реалізації проєктів енергоефективності

В Україні з’явиться спецфонд для реалізації проєктів енергоефективності

гроші

Фонд запрауює з 1 січня 2024 року

В Україні запрацює спеціальний фонд державного бюджету «Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації» для реалізації проєктів енергоефективності.

Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Наповнюватиметься фонд за рахунок коштів, отриманих від зборів з екологічного податку, який справлятиметься за викиди в атмосферу двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення.

Зазначається, що у 2021 році був ухвалений Національний план з енергоефективності до 2030 року.

«Виконання положень Плану потребувало визначення сталих фінансових джерел досягнення цілей і виконання заходів. Сьогодні це питання стало ще більш актуальним з огляду на необхідність реалізації проєктів відбудови, які неможливі без урахування принципів енергоефективності. Саме на це і будуть спрямовані кошти новоствореного Фонду. Фонд запрацює вже з 1 січня 2024 року і наразі Мінінфраструктури працює над розробкою Порядку його функціонування», - сказав Віце-прем’єр-міністр - Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Так, кошти Фонду спрямують на:

  • заходи та державні цільові програми енергоефективності;
  • здешевлення зобов'язань за кредитними та лізинговими договорами, які укладені для реалізації енергоефективних заходів, впровадження енергосервісу;
  • виконання боргових зобов'язань за запозиченнями, отриманими державою на реалізацію таких програм;
  • збільшення використання відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива і скорочення викидів вуглецю.

Нагадаємо, Україна та Німеччина розширять енергетичне партнерство для «зеленого» відновлення та відбудови української енергетики. Сторони домовилися про розширення партнерства у відновленні енергетичної інфраструктури, сприянні підвищенню стабільної стійкості енергетичного сектору та розширеному використанню відновлювальних джерел енергії.

Економіка

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності