НБУ вів в обіг нову пам'ятну монету «Василь Кричевський» (фото)

НБУ
Фото: pexels

Номінал монети 2 гривні

Національний банк ввів в обіг нову пам’ятну монету, присвячену 150-річчю від дня народження Василя Кричевського.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.

«Монета присвячена 150-річчю від дня народження однієї з найпотужніших, самобутніх постатей українського мистецтва кінця XIX — середини XX ст. Василя Кричевського, який мав універсальний талант: творив в архітектурі й малярстві, працював над оформленням книг, театральних вистав і кінофільмів, розробляв дизайн національного герба України, печатки держави, паперових грошей та марок УНР, досконало знав народну творчість, був глибоко обізнаний зі світовим мистецтвом, умів навчати й постійно вчився сам», — йдеться у повідомленні.

На аверсі монети на тлі орнаменту розміщено напис «Україна», під яким зображений малий Державний Герб України, праворуч і ліворуч від нього рік карбування монети 2023, у центрі стилізоване декоративне «дерево життя» елемент Державного кредитового білета УНР.

На реверсі монети розміщено на дзеркальному тлі портрет Василя Кричевського, праворуч від якого композицію, що представляє його спадок: угорі герб УНР, під яким перший зразок нового українського архітектурного стилю головний фасад будинку Полтавського губернського земства (1903–1908 рр.). Також на монеті розміщені написи: Василь Кричевський (ліворуч від портрета півколом на дзеркальному тлі), роки життя 1873/1952 (праворуч від портрета на матовому тлі).

Монета виготовлена з нейзильберу, номіналом 2 гривні. Її тираж — 30 000 штук.

Нагадаємо, у 2022 році через торгові термінали ПриватБанку у магазинах та аптеках українці зняли 18,2 млрд грн готівки. Найчастіше знімали готівку на касах продуктових магазинів і супермаркетів — 72% та в аптеках — 11%.

Економіка

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності