• Головна
  • Економіка
  • В Україні збільшилися штрафи за порушення трудового законодавства: як карають

В Україні збільшилися штрафи за порушення трудового законодавства: як карають

Розмір штрафів за порушення трудового законодавства «прив’язаний» до розміру мінімальної зарплати

З 1 жовтня в Україні на 200 грн зріс розмір мінімальної заробітної плати, разом із тим збільшилися штрафи за порушення трудового законодавства. Таким чином, розмір штрафів за порушення трудового законодавства «прив’язаний» до розміру мінімальної зарплати.

Про це повідомляють у Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків.

Так, за неоформленого працівника та зарплату у «конвертах» роботодавець буде зобов’язаний заплатити 67 тис. грн (10 мінімальних зарплат) за перше порушення. Для «єдинників» І-ІІІ груп застосовується попередження.

За повторне виявлення протягом двох років неоформлених працівників або зарплату у «конвертах»  роботодавець повинен буде заплатити 201 тис. грн (30 мінімальних зарплат).

За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю або створення перешкод у її проведенні роботодавцю доведеться заплатити на 600 грн більше, а саме — 20,1 тис. грн (3 мінімальні зарплати).

За повторне протягом двох років порушення роботодавця покарають штрафом у розмірі 201 тис. грн (30 мінімальних зарплат).

Недопущення до проведення перевірки з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати у «конвертах» карається штрафом у розмірі 107,2 тис. грн (16 мінімальних зарплат).

За порушення строків виплати зарплати роботодавець заплатить 20,1 тис. грн (3 мінімальні заробітні плати).

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці карається штрафом у розмірі 13,4 тис. грн (2 мінімальні зарплати).

Окрім того, недотримання гарантій та пільг мобілізованим працівникам та строковикам карається штрафом у розмірі 26,8 тис. грн (4 мінімальні заробітні плати). До роботодавців «єдинників» І–ІІІ груп застосовується лише попередження.

За інші порушення трудового законодавства роботодавці платитимуть по 6,7 тис. грн (1 мінімальна зарплата) за кожне порушення. За повторне порушення протягом року каратимуть штрафом у розмірі 13,4 тис. грн (2 мінімальні зарплати).

Також зазначається, що попри те, що з 24 лютого в Україні введено воєнний стан, з 19 липня Держпраці має право перевіряти роботодавців на предмет дотримання закону про організацію трудових відносин під час війни, законність звільнення та здійснювати інспектування щодо виявлення неоформлених працівників.

Нагадаємо, цьогоріч в Україні вже двічі змінювалось трудове законодавство. Зокрема, перші зміни стосуються організації трудових відносин в умовах воєнного стану та діятимуть лише на час воєнного стану. Однак у липні набрав чинності Закон України від 01 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин». Він не обмежується воєнним часом. LVIV.MEDIA розповідало, що саме змінилося для працівників та роботодавців.

Економіка

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності