На Львівщині стало менше безробітних: кого шукають та яку зарплату пропонують роботодавці

На Львівщині стало менше безробітних: кого шукають та яку зарплату пропонують роботодавці

На Львівщині зареєстровано близько 8 тис. безробітних осіб. Це удвічі менше, ніж в аналогічний період 2021 року.

Про це розповів на брифінгу директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк.

Попри зменшення кількість безробітних, в області також і зменшується кількість вакансій, які пропонують роботодавці.

"Якщо говорити про вакансії, то в нас, порівняно з попереднім роком, їх 2/3, однак ситуація поліпшується. Та сама ситуація була у червні, але зараз ринок відновлюється та ситуація поліпшується", —  розповів Василь Барилюк.

Середня заробітна плата, яку отримують працівники в області, становить близько 10 тис. грн. У порівнянні з минулим роком, роботодавці пропонують своїм працівника на 1 тис. грн більше.

За словами Барилюка, для обласного ринку зайнятості критичними були перші два місяці після повномасштабної війни. Зокрема, це стосується призупинення ринку праці та звільнення працівників.

"В нас був певний період росту реєстрації, але в основній своїй масі роботодавці все-таки зберегли колективи", —  зазначив Василь Барилюк.

Наразі у Львівській області на одне робоче місце претендують дві безробітні особи. Це найкращий показник в Україні.

Найбільший попит в області мають водії автотранспортних засобів, електромонтери, представники будівельних спеціальностей, трактористи та машиністи. Однак роботодавці віддають перевагу кваліфікованим працівникам, яким готові платити зарплату у розмірі 15-20 тис. гривень.

Тим часом найбільше безробітних на Львівщині зараз у пошуках роботи бухгалтера, вчителя та столяра. За словами Василя Барилюка, попит на останню спеціальність є, однак роботодавці віддають перевагу працівникам, які мають достатню кваліфікацію.

"Сказати, що ринок суттєво змінився, не можна. Серед вакансій, які пропонують роботодавці, приблизно 75% — це робітничі спеціальності, і в нас це традиційно вже 4-ий рік підряд. Тобто, за період війни немає такої зміни", — додав Барилюк.

Найбільше кваліфікованих працівників не вистачає у сфері промисловості та будівництва. Окрім того, на ринку праці не достатньо кухарів, продавців та касирів торговельного залу.

Також директор Львівського обласного центру зайнятості зазначив, що на Львівщині суттєво зменшився термін працевлаштування. Це стосується регулювання питання порядку реєстрації безробітних та виплати допомоги.

"Раніше в нас люди перебували достатньо довго, тому що був такий термін прийнятності роботи, й у багатьох випадках він стимулював перебування для отриманням допомоги", — розповів Василь Барилюк.

Зокрема, на сьогодні у центрі зайнятості безробітним шукають роботу за кваліфікацією близько одного-двох місяців. У випадку, якщо такої роботи немає, — працівнику пропонують суміжну роботу за його спеціальністю або роботу за робітничою спеціальністю.

Можливо, пропустили:

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності