Дивись українське: добірка фільмів та серіалів вітчизняного виробництва

Дивись українське: добірка фільмів та серіалів вітчизняного виробництва

15 фільмів та серіалів, які створили в Україні

Усе українське знову на піку популярності. Саме тому ми у Lviv.Media зібрали добірку вітчизняних фільмів та серіалів, які допоможуть відволіктися, відпочити або навіть краще зрозуміти самих себе у часи війни.

І будуть люди

Це драма та екранізація роману Анатолія Дімарова, в основі якого — людські долі на зламі історичних подій. Серіал побудований у формі саги й через призму життя звичайних людей показує турбулентні етапи 20 століття: Перша світова війна, революція, прихід радянської влади. Кожен з героїв по-своєму зустрів ці зміни, з точки зору своєї правди, але всіх їх об’єднувало одне — бажання жити, любити й знайти своє місце у новому вимірі історії. 12 епізодів. 12 основних героїв. 12 непересічних доль. Історія драматичних змін, пристрасного кохання і цінності людського життя.

Атлантида

Події фільму розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

До речі, фільм переміг на Венеційському кінофестивалі у програмі "Горизонти". А ролі у ньому зіграли лише непрофесійні актори — ветерани АТО, волонтери, військові ЗСУ.

Перші ластівки

Це молодіжний трилер, який розповість історії звичайних, на перший погляд, і різних за світоглядом школярів, яких об’єднує одне — таємничий Друг. У найскладніший період свого життя підлітки знайшли в анонімі підтримку й опору, а тому без жодної думки виконують його завдання та мимоволі втягуються в небезпечну гру. Своїми незвичайними завданнями — покричати, вилізти на дах будинку, розповісти секрет — Друг змушує підлітків піти із життя.

Дике поле

Це іронічна та повна пригод подорож, яка створена за мотивами роману "Ворошиловград" Сергія Жадана. Головний герой — Герман змушений повернутися у своє рідне містечко на Донбасі. Його старший брат зник, і тепер герою доведеться захистити сімейний бізнес — стару бензоколонку. Разом із нею — друзів дитинства та кохання у боротьбі проти тих, хто захоплює шматок за шматком землю, перетворюючи її на кукурудзяні поля та залізницю, котра нікуди не веде.

Спіймати Кайдаша

Це український 12-серійний телесеріал 2020 року, створений компанією для телеканалу СТБ. Сценаристкою та виконавчою продюсеркою проєкту є Наталка Ворожбит. Сюжет телесеріалу фрагментарно заснований на повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я". Події телесеріалу розгортаються хронологічно від 2005 до 2014 року, протягом десятиріччя у часи незалежної України. Основні сюжетні лінії телесеріалу розгортаються навколо віковічної проблеми протистояння двох поколінь однієї родини: батьків та дітей. Сюжет телесеріалу повниться різними драматичними конфронтаціями між усіма членами родини, апогеєм конфлікту стає 2014 рік, коли сім'ю розділяє ще й ставлення до Майдану.

Ми є. Ми поруч

Головний герой — Олексій, хірург, який втрачає хрещеного сина під час операції. Лікар картає себе через смерть хлопчика, тому він полишає роботу та блукає містом, не маючи змогу втекти від думок про трагедію. Коли чоловік виїжджає у тихе місце, з яким пов’язані особливі для нього спогади, він раптово зустрічає Маріанну, яка голою виходить із води. Її загадковість привертає увагу героя, він навіть намагається допомогти незнайомці, відкриваючи в собі бажання оберігати людину, яку він зовсім не знає.

Поводир

Україна, тридцяті роки. Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїздить до Харкова допомагати будувати соціалізм. Тут він закохується в актрису Ольгу Левицьку, на яку давно має плани червоний комісар. За трагічних обставин американець гине, а його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Не маючи інших шансів вижити на чужині, хлопець стає поводирем. Їхня подорож, сповнена небезпечних пригод, відбувається на тлі найдраматичніших сторінок української історії та руйнування людських доль. Фільм про кохання, вірність, підлість і зраду, знято за реальними фактами та свідченнями.

Земля блакитна, ніби апельсин

"Земля блакитна, ніби апельсин" розповідає про сім’ю, яка живе в "червоній зоні" Донбасу. Долаючи щоденні травми існування у прифронтовій зоні, Ганна та її четверо дітей знімають разом аматорський фільм про своє життя в доволі сюрреалістичних обставинах.

Століття Якова

"Століття Якова" — 4-серійна історична драма за романом Володимира Лиса. Це історія столітнього життя волинського селянина Якова Меха. Дія картини розгортається в період з моменту закінчення Першої світової війни й до наших днів. Війна, полон, втрати — сто років кохання та сто років випробувань в одній історії.

Наші Котики

Це неполіткоректний комедійний екшн. Події розгортаються у 2014 році, у розпал гібридної війни росії проти України. Інженер, актор, футбольний тренер і продавець квітів їдуть добровольцями на Схід. На позиціях до четвірки приєднується амбітна журналістка для виконання секретного завдання. Жоден з них не має бойового досвіду, нічого не знає про наміри командування, та й на місцевості майже не орієнтується. Втім саме вони стають причиною грандіозного фіаско масштабної операції ворога. Відвага, мужність, трохи гіпнозу та фірмовий гумор — вибухова суміш для "теплої зустрічі".

Мої думки тихі

Це українська трагікомедія режисера Антоніо Лукіча. За сценарієм молодий звукорежисер і невдаха Вадим отримує замовлення від клієнта з Канади з проханням записати голоси рідкісних тварин та пташок української фауни Закарпаття, однак завданням ускладнюється тим що у подорож Закарпаттям разом із Вадимом вирушає його мати-таксистка.

Секс, Інста і ЗНО

"Секс, Інста і ЗНО" — це серіал про життя покоління Z. Ще зранку головна героїня Саша Моцак була найпопулярнішою дівчиною в школі, але до вечора все змінилося. Єва Горбатюк — конкурентка Саші. Вона не спиниться ні перед чим, поки всі в школі не почнуть вважати її кращою за Сашу. Саме з їхнього протистояння і починається історія підлітків, що знаходяться на межі між дитинством та дорослим життям. Чи займатися сексом, коли тобі 16? Що робити, коли тебе булять в школі? Як пережити ЗНО і прищі? Герої будуть чесними у всьому.

Додому

У кримського татарина Мустафи помирає первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Погані дороги

Це повнометражний режисерський дебют драматургині та сценаристки Наталки Ворожбит, екранізація її однойменної п'єси, яку ставили у Лондоні та Києві.

Стрічка складається з п'яти окремих новел про мешканців Донбасу, чиє життя проходить по обидві сторони від лінії розмежування. П’ять розбитих доріг — п’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду і порушення особистих кордонів на фоні порушення кордонів державних. Сценарій створено на основі документальних історій, зібраних авторкою на Сході України під час роботи над фільмом "Кіборги".

Черкаси

Лютий 2014 року. Починається окупація Кримського півострову. Мінний тральщик "Черкаси" разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав — шлях до моря перекритий затопленими судами російського флоту. Це пастка. Інші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто нема. Фільм засновано на реальних подіях. Історія останнього українського корабля у Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу.

Нагадаємо, нещодавно ми зібрали музичні добірки треків, які народилися після початку війни, та треків, які підіймають настрій.

Кіно

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності