• Головна
  • Культура
  • Скульптуру “Впевнена” у Стрийському парку відреставрують після нападу вандалів

Скульптуру “Впевнена” у Стрийському парку відреставрують після нападу вандалів

Стрийську скульптуру реставрують

Відновлювати твір мистецтва будуть не один тиждень. Після цього статую повернуть власнику

Організатори Львівського тижня скульптури досі відновлюють твір “Впевнена” після нападу вандалів, що стався у вівторок минулого тижня.

Про це LVIV.MEDIA повідомив куратор виставки “Скульптурний маршрут” у Стрийському парку Павло Гудімов. За його словами, мастило, яким облили кам’яну статую, виявилось шкідливішим, ніж організатори думали спочатку. Речовина в'їлася в структуру матеріалу. Її будуть виводити спеціальними компресами, а саму фігуру обробляти розчинниками.

Організатори виставки відкрили збір коштів, щоби оплатити реставрацію. Після реставрації “Впевнена” повернеться у Канів, на місце постійної експозиції.

Скульптуру "Впевнена" понівечили для того, щоб ускладнити робочі стосунки між усіма залученими колекціонерами, музеями та кураторами мистецького проєкту, вважає Павло Гудімов.

Поліцейські наразі шукають вандалів, які пошкодили скульптуру. Кримінальне провадження відкрили за статтею “хуліганство”, що передбачає обмеження волі на строк до п’яти років.

Нагадаємо, скульптуру “Впевнена” у Стрийському парку скульптуру облили мастилом невідомі вандали у ніч на 22 серпня. Цю статую жінки встановили у парку 18 серпня у рамках проєкту “Скульптурний маршрут”. Вона одразу привернула увагу львів'ян та спровокувала жваві дискусії. Одні люди заявляли, що скульптура є потворною, лякає і пропагує нездоровий спосіб життя, інші, навпаки, доводили, що мистецтво існує для того, аби викликати емоції, переживання та через мистецький витвір пізнавати самого себе.

“Скульптурний маршрут” у парку відкрили напередодні другого Львівського тижня скульптури, який відбуватиметься у Львові з 20 вересня до 11 жовтня.

Цьогоріч організатори долучили велику кількість художників, музеїв, колекціонерів, партнерів та аудиторії, щоб розкрити на вулицях та у парках міста тему взаємодії нового і старого. Під час тижня скульптури на понад 10 виставкових просторах, представлять понад 300 скульптур, об’єктів та інсталяцій, включаючи великі паркові та вуличні скульптурні проєкти:

  • Головний проєкт “Старе і нове/ Нове і старе” збирає приклади скульптури різних часів для гострого діалогу в просторі Львівського палацу мистецтв
  • Виставка ескізів до майбутньої паркової скульптури Ярослава Мотики “Викрадення Європи” в Сенсотеці у Стрийському парку
  • Відкривається нова “Вулична галерея Шевченка”, де на відремонтованій ділянці вулиці Шевченка встановлять сучасні скульптури наших художників
  • “Скульптурний маршрут” в Стрийському парку приймає колекцію гранітної пластики з Канева від Мистецького об’єднання ЧервонеЧорне, де представлені українські та закордонні автори

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності