• Головна
  • Новини Львова
  • Скульптури, які збурили львів’ян: що означає виставка сучасного мистецтва у Стрийському парку (ФОТО)

Скульптури, які збурили львів’ян: що означає виставка сучасного мистецтва у Стрийському парку (ФОТО)

Скульптури, які збурили львів’ян: що означає виставка сучасного мистецтва у Стрийському парку (ФОТО)

Сучасні скульптури викликали обурення у деяких львів’ян. Організатори чекали саме такої реакції

У п’ятницю, 18 серпня у Стрийському парку відкрився “Скульптурний маршрут”.

Це тимчасова виставка, що складається із вісьмох сучасних скульптур із колекції Канівського мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне”. Її відкрили у межах щорічного “Львівського тижня скульптури”.

Ще до відкриття один із творів, встановлених у парку, спричинив скандал у Львові. Об’єктом обурення стала скульптура “Впевнена” Василя Корчового.

Ця скульптура є одним із флагманських творів виставки. За словами куратора виставки Павла Гудімова, учасники об’єднання “ЧервонеЧорне” очікували дискусій щодо цієї скульптури та розуміли, що вона не залишить нікого байдужим.

«Твір метафорично використовує поняття тіла для висловлення концепції впевненості, характеру та гідності. Кожен сприймає її в контексті своєї обізнаності, толерантності, але основне, що чіпає Корчовий, це те як люди сприймають інше тіло через призму свого, це філософія мислення, яка проявляється через страх, відразу або іронічне ставлення», — зауважує Павло Гудімов.

У цій скульптурі виражений моноліт та виразний лаконізм. Ця робота позбавлена зайвих мирських образів та орієнтована на монументальне творче вираження. Образ людини завжди є центральною темою митця.

Ця cкульптура, за словами самого автора, передає рух форми та матерії, у результаті якого виникає енергія. Вона також тісно переплітається із концепціями математичних символів та геометричних фігур, які людство використовує з часів початку історії цивілізації.

Скульптура позбувається античного розуміння краси людського тіла і набирає постмодерного бачення, включаючи мову фрагментів та узагальнення, що  допомагає сприймати чоловіче тіло по-іншому.

Архетипічний людський образ “Близнюків” посилається на дуальність та універсальність людської сутності.

Автор надихається античними храмами, обігрує характерні для них арки, склепіння та геометрію.

Митець не зраджує своєму захопленню лаконізмом, монументальна характеристика твору доповнюється важливістю образу людини у цьому творі.

За словами, Павла Гудімова, колекція скульптур не об'єднана спільною концепцією, авторам не ставили жодних умов щодо тематики. Скульптури об'єднує лише матеріал – це сірий граніт з українських кар’єрів.

“Наш публічний простір засмічений монументальною пропагандою. Це є наслідком впливу радянської доби. Потрібно працювати з мистецькими речами, які є окремою творчістю митця. Львів мав би стати плацдармом для творчого висловлення авторів”, - наголошує куратор Павло Гудімов.

Скульптури розташували на нижній галереї Стрийського парку. Тут, за інформацією Львівської міської ради, вони стоятимуть до листопада 2024 року.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності