• Головна
  • Новини Львова
  • “Вважаю, що це замовлення”: Павло Гудімов про спробу знищити скульптуру “Впевнена” у Стрийському парку

“Вважаю, що це замовлення”: Павло Гудімов про спробу знищити скульптуру “Впевнена” у Стрийському парку

“Вважаю, що це замовлення”: Павло Гудімов про спробу знищити скульптуру “Впевнена” у Стрийському парку

Комунальники намагаються відчистити скульптуру, яку понищили вандали

Ввечері, 22 серпня невідомі особи пошкодили скульптуру ”Впевнена” у Стрийському парку. Її облили мастильною речовиною та намагалися підпалити.

LVIV.MEDIA дізнавалося у куратора виставки у Стрийському парку Павла Гудімова про його ставлення до цього акту вандалізму.

Павло Гудімов уже декілька годин перебуває у Стрийському парку та разом із комунальниками намагається відчистити гранітну скульптуру від речовини, якою її облили напередодні. Проте, з його слів, це дається важко. Адже вандали застосували речовину, яка в’їдається у камінь та нищить його.

Зі слів комунальників Стрийського парку скульптуру, після того, як облили мастильною речовиною, намагалися підпалити. Павло Гудімов вважає, що намагання знищити “Впевнену” було свідомим та заздалегідь продуманим.

“Наскільки я знаю, граніт вистрілює, якщо його палять. Ці люди не облили скульптуру соком чи фарбою. Тож у мене враження, що вони це свідомо зробили. Вони розуміли, що це за матеріал, були підготовані й свідомо прийшли нищити цю скульптуру”, — каже Павло Гудімов.

Куратор виставки вважає, що пошкодження скульптури - це чиєсь замовлення.

“Я це точно не пов’язую з тим, що це акт вираження громадської думки. Я це пов’язую із замовленням. Тільки не розумію проти кого це замовлення. Не вдасться нікому перетворити Львів та Україну на Середньовіччя. І всі, хто приходить зараз у парку, висловлюють співчуття автору, власнику скульптури, парку. Тому що вандалізм, знищення - це злочин , - зазначає він.

Рішення про те, як цей інцидент вплине на подальшу долю виставки, яка експонується у парку, ще немає. Його прийматимуть спільно організатори виставки та автори скульптур.

“Висновки, як це вплине на виставку в парку ми матимемо пізніше, коли зберемо всіх організаторів, у тому числі й власника скульптури Юрія Сташківа, і почуємо думку автора Василя Корчового. Але, я думаю, що всі чудово розуміють, зокрема, і освітній контекст цієї виставки, і ми всі будемо однозначні в тому, що говоритимемо про важливість сучасного мистецтва у публічному просторі й такий прикрий інцидент — це лише інцидент”, - каже Павло Гудімов.

Водночас зазначає, що це точно ніяк не вплине на активність людей, які займаються мистецтвом: “Це точно ніяк не знизить активність ні мою, ні тих людей, які займаються мистецтвом як творці, куратори та організатори. Це не змусить мене припинити, а навпаки, вплине на те, щоб ще більше говорити про мистецтво”.

Нагадаємо, 18 серпня у Стрийському парку відкрився “Скульптурний маршрут”. Це тимчасова виставка, що складається із восьми сучасних скульптур із колекції Канівського мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне”. Її відкрили у межах щорічного “Львівського тижня скульптури”. Один із творів, встановлених у парку, спричинив скандал у Львові. Об’єктом обурення стала скульптура “Впевнена” Василя Корчового.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності