Падіння економіки України в березні сягнуло 45% - Dragon Capital

Падіння економіки України в березні сягнуло 45% - Dragon Capital

Цьогоріч дефіцит державного бюджету України може сягнути 16-26% ВВП. Про це йдеться у звіті Dragon Capital, найбільшої інвестиційної компанії України.

Повномасштабна війна росії в Україні завдала чималої шкоди українській економіці. Зокрема падіння реального ВВП України в березні 2022 року становило 45% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Окрім того, блокування та мінування акваторії Чорного моря російськими військово-морськими силами звузило можливості для експорту та імпорту.

"За нашими оцінками, території на сході та півдні України, які залишаються окупованими російськими військами станом на середину квітня, генерували приблизно 12% від ВВП у довоєнні часи. Економічна активність на решті території країни залишається суттєво пригніченою, хоча поступово відновлюється", — розповіла головна економістка компанії Олена Білан.

Окупаційні війська пошкодили чи зруйнували невелику кількість промислових підприємств, що дозволить частково відновити обсяги виробництва. Однак подальша динаміка валового внутрішнього продукту залежатиме від розвитку подій на фронті.

Також на економіку вплине налаштування експортної логістики. Зокрема без відновлення доступу до Чорного моря, Україна зможе експортувати наземними шляхами менше половини обсягу товарів, ніж у довоєнний час.

"Якщо бої продовжаться в межах території, окупованої російськими військами станом на середину квітня, а ризик ракетних ударів на решті території залишиться високим, економіка України скоротиться приблизно на третину та навряд чи буде зростати у наступному році", - йдеться у звіті компанії.

Однак припинення вогню у найближчі місяці прискорить відновлення економіки та зменшить річне падіння ВВП до -25% зі зростанням на 6,5% у 2023 році. Відкриття Чорного моря дозволить наростити обсяги експорту до 70% від довоєнного рівня.

У такому разі падіння ВВП цьогоріч становитиме 22%, а зростання наступного року може сягнути 10%.

Також у компанії відзначають про зменшення податкових надходжень та розширення дефіциту бюджету України.

"Ми оцінюємо середньомісячний дефіцит бюджету на рівні 4 млрд дол. під час бойових дій та припускаємо скорочення розриву до 2,5-3,0 млрд при досягненні стійкої домовленості про припинення вогню. Таким чином, дефіцит бюджету в цьому році може сягнути рекордних 16-26% ВВП залежно від сценарію та, ймовірно, залишиться високим у наступному році", - розповідають у компанії.

Повідомляється, що Національний банк отримав тимчасовий дозвіл фінансувати дефіцит бюджету, однак значна емісія гривні може нести ризики для фінансової стабільності. Зокрема дефіцит бюджету повинен покриватись грантовими допомогами, а великі обсяги кредитів можуть затягнути у боргову пастку.

Власне, міжнародні організації та уряди деяких країн готові надати Україні 10 млрд доларів, з яких 3,4 млрд перерахували у березні. Велика частка коштів надається у вигляді кредитів.

"Левова частка цих коштів надходить у вигляді кредитів. Крім того, МВФ відкрив спеціальний рахунок для мобілізації ресурсів для України, в тому числі шляхом перерахування Спеціальних прав запозичень (СПЗ). Передача Україні СПЗ, особливо у формі грантів, може стати потужним джерелом фінансової підтримки бюджету, адже країни Великої сімки мають у своєму розпорядження СПЗ на суму 415 млрд дол", - йдеться у звіті.

Також у компанії повідомляють, що обмеження НБУ введені у перший день війни, унеможливлюють оцінити рівноважний курс гривні. Однак баланс поточного рахунку погіршиться несуттєво, а дефіцит становитиме 0-3,0% ВВП.

Все залежатиме від розвитку подій, адже значне падіння експорту буде компенсовано скороченням промислового імпорту та зупиненням відтоку дивідендів. Стабільний експорт ІТ послуг та переказів мігрантів будуть підтримувати платіжний баланс, хоча різке збільшення витрат українців за кордоном створює тимчасовий негативний вплив на валютний ринок.

"Ми очікуємо, що НБУ триматиме фіксований курс на рівні 29.25 гривень за долар протягом дії воєнного стану та послаблюватиме валютні обмеження обережно, з огляду на можливий вплив на фінансову стабільність. Завдяки очікуваному великому притоку зовнішнього фінансування в бюджет, НБУ зможе нарощувати золото-валютні резерви і матиме достатньо ресурсів, щоб підтримувати валютний курс інтервенціями", - розповідають у компанії.

Втім, якщо Національний банк повернеться до плаваючого курсу, то, ймовірно, гривня становитиме 33 грн/дол.

За оцінками Dragon Capital, споживча інфляція залишатиметься на відносно помірному рівні – близько 15% у 2022 році завдяки стабільному курсу гривні та антиінфляційним заходам уряду та парламенту. Йдеться про фіксовані тарифи на комунальні послуги, скасування акцизів на паливо та зниженню ПДВ на паливо з 20% у середині березня.

Ці кроки допомогли стримати зростання цін на бензин до 7,7% місяць проти місяця в березні. Також обмежений експорт буде стримувати внутрішні ціни на зерно, соняшникову олію та пов'язані продукти харчування. У 2023 році аналітики очікують зниження інфляції до 10%.

Нагадаємо, нещодавно Національний банк України дозволив купувати українцямготівкову валюту. Відновлення продажу готівкової валюти банками сприятиме зменшенню функціонування нелегальних обмінників та зниженню ризиків для громадян.

Гроші

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності