Що з російською економікою: пливе за "російським воєнним кораблем"

Що з російською економікою: пливе за "російським воєнним кораблем"

Деякі банки вже почали продавати долар за 1 тис. та 10 тис. рублів

На 14-й день повномасштабної війни в Україні російська економіка йде слідом "російського воєнного корабля". Про це свідчить не лише вихід великих світових компаній із російського ринку, але й ситуація із курсом валюти та акціями компаній країни-агресора.

З початку повномасштабної російської агресії в Україні російський рубль на лондонській біржі впав на майже 60% та зараз коштує 135 руб/дол, а євро впало до 146 рублів за одиницю валюти. На московській біржі вартість рубля становить 117 руб/дол, а євро 126 руб/євро.

Тим часом російський Центральний Банк встановив курс ще 6 березня на рівні 105,8 руб/дол та 115,6 руб/євро. Однак це штучно встановлений курс, який не відповідає реальності.

Окрім того, росіяни вже не можуть придбати готівкою іноземну валюту. Російський банк заборонив купувати долари та євро до 9 вересня. Обміняти свої долари на рублі росіяни зможуть у будь-якому банку та у будь-який момент.

Проте, російські обмінники все ж таки відкрились та продають валюту за ціною від 138 до 10 000 руб за один американський долар. Зокрема банки "Вайлдберриз Банк" та "Дружба"продають долар за 1 тис. рублів, а банк "Агророс" продає один долар за 10 тис. рублів.

Російський Центробанк намагається вповільнити крах економіки і так і не відкрив Московську біржу для торгів. Щоб залучити кошти у те, що залишилось від економіки, росіянам на один день відчинили "двері" до акцій вітчизняних компаній. Центробанк дозволив охочим вкластись та викупити акції російських компаній, але в рублях.

Інвестори, які раніше придбали акції російських компаній, вже закликають компанії виплатити їм кошти. Однак, через обмежену кількість валюти, компанії відмовляються повертати гроші у доларах, що не влаштовує інвесторів.

Через це про ризик дефолту вже заявив "Яндекс". Так, компанія повинна повернути своїм клієнтам близько 1,25 млрд доларів, однак таких коштів на рахунку "Яндекса" немає. "Роснафта" вже не змогла сплатити борг по облігаціях на мільярди доларів.

Перед закриттям Московської біржі акції "Яндекс" впали на 62,5%, а акції "Роснафти" на 46,8%.

Ще один спосіб порятунку російського "економічного корабля", який використовує Росія - продаж росіянам золотих злитків із золотовалютного запасу. Тобто, поки пів країни стоїть в черзі за тепер дефіцитними продуктами, та бились за підставку в IKEA, Центробанк скасував 20% податок на купівлю золота та пропонує росіянам вкласти кошти в "метал".

Російські експерти вважають, що таке рішення не призведе до чогось хорошого, адже придбати золото за "акційною" ціною зможуть лише олігархи, чиновники та наближені до них люди, а після того, як золотовалютні резерви залишаться порожніми, долар піде у вільне падіння.

Хто ще пішов з російського ринку

У Росії обмежили роботу Visa та MasterCard. Нових карток компанії для росіян випускати не будуть, а операції за кордоном російськими картками стануть неможливими. Однак платіжні картки й далі діятимуть на території Росії. Також ними не можна буде розрахуватись у закордонних онлайн магазинах, а лише у російських.

Хоча з цієї ситуації російські банки знайшли вихід. Зокрема ВТБ-банк повідомив своїх клієнтів, що всі видані картки тепер матимуть необмежений термін дії.

Окрім того, з російського ринку вийшла вже четверта міжнародна карткова система – JCB. Це найбільша платіжна система Японії та одна із семи найбільших платіжних систем світу.

Поки влада "думає", як зберегти те, що залишилось від економіки, все більше компаній виходять із російського ринку. Так, з країною-агресором більше не працюватимуть найбільші аудиторські компанії світу: Deloitte, KPMG, PwC та Ernst&Young.

Разом з іноземними компаніями не захотіли приймати "світле" російське майбутнє іноземці з ради директорів російської компанії "Вконтакте". З компанії вийшло відразу п'ятеро іноземців.

Тим часом російські експерти на пропагандистських телеканалах заявляють про те, що без Росії пропаде весь світ, а санкції лише зміцнюють роль рубля у світі, перед росіянами падає залізна завіса.

Без подорожей, фільмів, іноземних товарів та інтернету. Російська влада планує відключити від глобального інтернету Росію вже 11 березня. Російські телекомунікаційні сервіси вже переводять сервери та домени в російську зону. Тобто, тепер "вєлікая страна" зможе дивитися лише російські сайти, портали та ресурси. Тут росіянам не допоможе навіть VPN.

Далі з Росії йде все більше великих мереж, які залишають росіян без роботи. Так, всі свої ресторани закриває McDonald's, що залишить без роботи близько 60 тис. людей.

Власник брендів KFC і Pizza Hut зупиняє інвестиції й розвиток мережі в Росії. Вони й надалі працюватимуть у Росії, адже ресторани працюють за ліцензією або франшизою, однак весь прибуток йтиме на гуманітарну допомогу.

Британській тютюновий бренд Imperial Brands також повідомив про закриття фабрик та продажів у Росії. Тепер росіяни не побачать таких сигарет, як Winston, Davidoff та West.

Фільмів та модних журналів також не буде. Платформа Netflix розіслала російським користувачам листи про ануляцію передплат, а журнали GQ, Vogue, Tatler, Glamour, AD пішли із Росії.

Також за останні дні відмову працювати із Росією оголосили Starbucks, Lamborghini, Ferrari, Cropp, House Brand, Helly Hansen, Sinsay, PepsiCo, Coca-Cola.

Росіяни також залишаться без таких косметичних засобів як Garnier, Maybelline New York, Lancome, Vichy.

Серед іншого про зупинку імпорту та експорту оголосив й гігант на ринку харчових продуктів та товарів побутової хімії Unilever. Компанія представляла близько 400 брендів. Зокрема серед них Lipton, Dove, Vaseline, Cif, Signal, Domestos, Rexona AXE, "Чиста лінія", "Бархатние ручки", "Інмарко".

Тим часом в Росії вже розглядають можливість видачі талонів на продукти, а ті, що продаються зараз, продаватимуть з обмеженням в "одні руки".

Нагадаємо, США ввели нові санкції. Так, Сполучені Штати Америки забороняють весь імпорт нафти з Росії та обмежують доступ росіян до високих технологій.

Гроші

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності