Україна посіла 122 місце серед 180 країн за індексом сприйняття корупції

Україна посіла 122 місце серед 180 країн за індексом сприйняття корупції

32 бали зі 100 можливих отримала Україна в Індексі сприйняття корупції за 2021 рік

32 бали зі 100 можливих отримала Україна в Індексі сприйняття корупції за 2021 рік. Тепер Україна посідає 122 місце зі 180 країн. Про це йдеться у звіті Transparency International Ukraine.

Поруч із Україною — африканська держава Есватіні (Свазіленд). На один бал випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни та Алжир — всі вони мають по 33 бали.

З-поміж сусідів Україна знову вище лише за Росію — вона посідає 136 місце. Крім цього, у 2021 знизилися бали Угорщини — 43 бали (73 місце) та Білорусі. Остання цьогоріч втратила аж 6 балів і з 41 балом посідає 82 місце. Свої показники не змінила Польща і залишилася лідеркою серед наших сусідів — 56 балів і 42 місце. А от покращити за рік свої бали вдалося Словаччині, Румунії та Молдові.

До незмінних лідерів дослідження — Данії та Нової Зеландії — долучилася Фінляндія із 88 балами. Ці три країни очолюють Індекс сприйняття корупції 2021. У кінці списку залишаються Сомалі, Сирія та Південний Судан.

“Це зниження в межах похибки свідчить про період застою. Влада затягує виконання багатьох важливих антикорупційних обіцянок. З одного боку, відновлено суттєву частину антикорупційної реформи після рішення КСУ у 2020 році та прийнято базові закони для перезапуску ВККС та ВРП. А з іншого, досі присутні негативні практики, які нівелюють досягнення — наприклад, втручання у справу Татарова, затягування з обранням керівництва САП, виведення певних публічних закупівель до річниць Конституції та Незалежності з-під дії профільного закону. Ми маємо пам’ятати, що відхилення від антикорупційного порядку денного грає на руку як внутрішнім, так і зовнішнім ворогам України”, — пояснює виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій Боровик.

Цього року Трансперенсі Інтернешнл Україна визначила 5 конкретних кроків, які допоможуть у боротьбі з корупцією в Україні.

  • Завершити конкурси й обрати професійних, незалежних і доброчесних керівників органів антикорупційної екосистеми: Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Агентства з розшуку та менеджменту активів та Національного антикорупційного бюро України.
  • Ухвалити державну Антикорупційну стратегію та програму з її імплементації.
  • Провести реформу конституційного правосуддя з урахуванням висновків, наданих Венеційською комісією.
  • Забезпечити прозорий облік державної власності та продовжити курс на приватизацію.
  • Мінімізувати ризики ухвалення законопроєктів, які виводять закупівлі з-під дії Закону України “Про публічні закупівлі”.

"Якщо не виконати ці кроки, Україна ризикує втратити не лише позиції у рейтингу, але й довіру громадян і міжнародних партнерів, українських та іноземних інвесторів. Це своєю чергою погіршить економічну ситуацію та послабить нас у протистоянні із зовнішнім ворогом — російським агресором", — наголошують в організації.

Додамо, Індекс сприйняття корупції — показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використовували 9 джерел.

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, а максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

Нагадаємо, Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.

Організація адмініструвала та передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також вона як інноваційно-експертний центр впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноти DOZORRO та DOZORRO.Sale для контролю за публічними ресурсами.

Гроші

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності