У Львові виконали першу в Україні спліт-трансплантацію печінки

Донором втретє в історії України стала дитина

Львівські медики вперше в Україні виконали спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган розділили на дві частини, які пересадили малюку і дорослому.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Батьки 15-річного хлопчика, який помер через ушкодження мозку, ухвалили дуже складне, але правильне рішення. Завдяки цьому навіть після смерті їхній син продовжив жити.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Зокрема, він подарував шанс на життя Луці із Житомирщини. Хлопчику лише 1,3 рочки. У малюка біліарна атрезія. Печінка поступово відмовляла. Без операції у дитини лишалося хіба кілька місяців. Лука отримав меншу долю печінки. Більшу хірурги пересадили 20-річному чоловіку з Винників.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Унікальні для України втручання виконали спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.Шалімова у Першому медоб’єднанні Львова.Л ьвівські ж трансплантологи пересадили пацієнтам від посмертного донора дві нирки та серце.

Серце отримав 11-річний Владик із Тернопільщини. У шість місяців у хлопчика діагностували делатаційну кардіоміопатію (захворювання міокарду з порушенням скоротливої функції серця та дилатацією (розширенням) лівого або/та правого шлуночка — ред.). Недугу спровокувало важке запалення легень. Серце хлопчика могло зупинитися будь-якої миті: воно було втричі збільшене та заледве поміщалося в грудній клітці.

Нирки пересадили 12-річному Гені з Харкова та 18-річному Івану з Черкащини.

Минув рівно тиждень після трансплантацій. Нині усі пацієнти почувають себе добре.

Нагадаємо, хірурги львівської лікарні святого Пантелеймона врятували ногу від ампутації 25-річній поліцейській, яку чотири місяці тому збила нетвереза водійка. Операція тривала 15 годин.