• Головна
  • Війна
  • Україна отримала першу партію винищувачів F-16 — Bloomberg

Україна отримала першу партію винищувачів F-16 — Bloomberg

Домовлених термінів передачі дотрималися

Україна, після тривалого очікування, отримала першу партію винищувачів F-16. Це має підвищити здатність відбивати російські атаки. Про це 31 липня повідомило видання Bloomberg.

Кінцевим терміном передачі військових літаків американського виробництва називали кінець липня. І цих термінів дотримано, зауважують у виданні. У повідомленні також йдеться, що, поки не зрозуміло, чи зможуть українські пілоти, які навчалися впродовж декількох місяців, одразу використовувати бойові літаки, або ж це займе трохи більше часу.

Тим часом поле бою змінилося: обидві сторони все більше покладаються на дешеві безпілотники, а Росія зміцнює свою протиповітряну оборону. Навіть, якщо спочатку і невелика, передача реактивних літаків повинна допомогти Києву наростити потенціал, щоб подолати перевагу Росії в повітрі. Адже Кремль вже зруйнував енергетичну інфраструктуру країни, що призвело до повних відключень електроенергії”, — пише видання.

Нагадаємо, 10 липня державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що винищувачі F-16 вже у дорозі до України з Данії та Нідерландів. Перед тим, 7 липня, новопризначений міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Вельдкамп заявив, що перші винищувачі F-16 від Нідерландів після отримання дозволу на експорт будуть поставлені в Україну без затримок.

У травні цього року Чехія передала Україні перший тренажер для навчання пілотів літаків F-16.

У квітні посол Данії підтвердив, що Україна влітку отримає винищувачі F-16. Країна зобов’язалась безоплатно передати Україні винищувачі F-16, що підтримати її у війні проти Росії.

Раніше, у березні Рада міністрів Бельгії схвалила виділення 100 мільйонів євро на обслуговування та підтримку західних винищувачів F-16 у рамках міжнародної коаліції літаків для України. Тоді ж перші десять українських пілотів, які пройшли інтенсивну підготовку під керівництвом інструкторів Королівських повітряних сил Великобританії, закінчили льотну школу. Пілоти отримали базову льотну, земельну та мовну підготовку.