• Головна
  • Війна
  • Зеленський анонсував ще чотири угоди про гарантії безпеки для України

Зеленський анонсував ще чотири угоди про гарантії безпеки для України

Ключові напрямки співпраці — оборона, фінанси та гуманітарна допомога

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українська команда працює над чотирма новими угодами про безпеку для України. Ці переговори мають розпочатися незабаром, і документи планують підготувати швидко. Про це він розповів у своєму зверненні 22 липня.

Україна прагне розширити коло партнерів поза НАТО

Зеленський пояснив, що ці угоди допоможуть Україні у кількох напрямках: оборона, фінансова підтримка та гуманітарна співпраця. Після підписання цих чотирьох нових угод, загальна кількість таких документів з партнерами України сягне майже 30. Президент підкреслив, що Україна прагне укласти ці угоди з різними країнами, не обмежуючись лише членами НАТО. Головне, щоб всі партнери були готові допомагати Україні захищати спільні цінності.

“Вже найближчим часом ми розпочнемо перемовини й маємо доволі оперативно підготувати документи до підписання. І ми ставили собі завдання, щоб це були різні країни – не лише країни НАТО. Але всі – однаково готові допомагати нам у захисті спільних цінностей. І це буде. Хоч би що відбувалось у світі, нам потрібні свої інструменти для підтримки наших людей, для підтримки нашої держави, свої безпекові домовленості, які працюватимуть за будь-яких умов. Саме так ми і рухаємось", — зазначив Зеленський.

Нагадаємо, у лютому Данія оголосила про підписання безпекової угоди з Україною. У квітні Президент України Володимир Зеленський і президент Фінляндії Александр Стубб підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку на 10 років. Крім цього, Японія надасть Україні 4,5 млрд доларів в межах підписаної безпекової угоди.