• Головна
  • Війна
  • F-16 вже прямують до України з Данії та Нідерландів: заява Блінкена

F-16 вже прямують до України з Данії та Нідерландів: заява Блінкена

Вони будуть в Україні вже цього літа

Винищувачі F-16 вже у дорозі до України з Данії та Нідерландів. Вони будуть в Україні вже цього літа. Про це 10 липня заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на громадському форумі НАТО

“Радий оголосити, що просто зараз триває передача F-16 з Данії та Нідерландів. Вони будуть у небі над Україною цього літа і допоможуть Україні надалі ефективно захищатися від російської агресії”, — сказав держсекретар.

Винищувачі F-16 для України

7 липня новопризначений міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Вельдкамп заявив, що перші винищувачі F-16 від Нідерландів після отримання дозволу на експорт будуть поставлені в Україну без затримок.

У травні цього року Чехія передала Україні перший тренажер для навчання пілотів літаків F-16.

У квітні посол Данії підтвердив, що Україна влітку отримає винищувачі F-16. Країна зобов’язалась безоплатно передати Україні винищувачі F-16, що підтримати її у війні проти Росії.

У серпні 2023 року уряд Данії оголосив, що Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16. Подібні повідомлення надходили й з інших країн НАТО.

У березні Рада міністрів Бельгії схвалила виділення 100 мільйонів євро на обслуговування та підтримку західних винищувачів F-16 у рамках міжнародної коаліції літаків для України.

У березні перші десять українських пілотів, які пройшли інтенсивну підготовку під керівництвом інструкторів Королівських повітряних сил Великобританії, закінчили льотну школу. Пілоти отримали базову льотну, земельну та мовну підготовку.