• Головна
  • Україна
  • В Україні вступив у дію закон про легалізацію медичного канабісу

В Україні вступив у дію закон про легалізацію медичного канабісу

Отримати ліки можна буде за рецептом від лікаря

З п’ятниці, 16 серпня, в Україні набув чинності закон про легалізацію медичного канабісу. Закон прийняли, щоб регулювати обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Обіг речовини контролюватимуть.

Закон про легалізацію канабісу Президент України підписав 15 лютого. Він має врегулювати обіг коноплі Cannabis, а саме її смоли, екстакти, настойки, а також тетрагідроканабінол, його ізомери і їх стереохімічні варіанти.

Відтепер лікарі зможуть виписувати електронні рецепти на ліки з вмістом канабісу для полегшення болю пацієнтів або лікування захворювань, пов’язаних з порушенням роботи нервової системи. Вирощування та розповсюдження марихуани для рекреаційних цілей цей закон не передбачає — це все ще буде заборонено.

Обіг канабісу контролюватимуть

Виробництво цих препаратів контролюватимуть на всіх етапах — від вирощення канабісу до розповсюдження готових ліків. Виготовляти такі ліки згідно з законопроєктом зможуть лише підприємства, які отримали відповідну ліцензію та GMP-сертифікат — сертифікат, який затверджує належну якість продукту на всіх етапах виробництва. При цьому, такі виробництва будуть зобов’язані вести цілодобовий відеонагляд, а також надавати доступ до записів Нацполіції. Також законопроєкт передбачає, що кожен кущ медичного канабісу матиме індивідуальний код, який допоможе правоохоронцям та виробникам відстежувати всі рослини.

Нагадаємо, Верховна рада заблокувала його підписання в першому читанні у липні 2023 року. Остаточно закон прийняли у грудні 2023 року, проте того ж дня фракція “Батьківщина” заблокувала його підписання. Лише 15 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу, а у квітні Уряд виключив канабіс зі списку особливо небезпечних наркотиків.