• Головна
  • Україна
  • Енергосистема України зазнала збитків на понад 56 млрд доларів

Енергосистема України зазнала збитків на понад 56 млрд доларів

На відновлення зруйнованих енргооб’єктів знадобиться понад 50 млрд доларів

Через російські атаки енергетичний сектор України зазнав прямих та непрямих збитків на суму близько 56,2 млрд доларів. З цієї суми найбільшою частиною є втрачені доходи, а решта — від руйнування об’єктів інфраструктури. Про це повідомили журналісти видання Forbes у понеділок, 10 червня, посилаючись на аналітичну команду Київської школи економіки.

Прямі збитки на понад 16 млрд доларів

За даними аналітиків, прямі збитки енергетичного сектору України, спричинені повномасштабним вторгненням, станом на кінець травня 2024 року складають близько 16,1 млрд доларів. В цю суму входять втрати через руйнування:

  • об’єктів генерації електроенергії — 8,5 млрд доларів,
  • магістральних ліній електропередач — 2,1 млрд доларів,
  • об’єктів нафтогазової інфраструктури — 3,3 млрд доларів.

До непрямих збитків відносять втрачені прибутки енергетичних компаній та витрати на усунення наслідків російських атак — розбори завалів, термінові ремонтні роботи тощо. За оцінками Київської школи економіки разом вони складають близько 40,1 млрд доларів, з яких 39,6 млрд доларів — це втрачені доходи. При цьому аналітики підрахували, що для повного відновлення енергосистеми України потрібно буде витратити близько 50,5 млрд доларів.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення росіяни активно атакували енергосистему України. Зокрема окупантам вдалося захопити найбільшу в Європі атомну електростанцію — Запорізьку, — знищити Каховську та Дніпровську ГЕС, а також Зміївську та Трипільську ТЕС. Крім того, близько 80% теплоелектростанцій, що належать енергохолдингу ДТЕК, зазнали значних пошкоджень.