• Головна
  • Україна
  • Журналісти знайшли елітну квартиру в матері високопосадовця СБУ

Журналісти знайшли елітну квартиру в матері високопосадовця СБУ

СБУ заявила, що жінка купила житло за заощаджені гроші

Мати очільника економічного управління СБУ Анатолія Лойфа, яка працює звичайною викладачкою в коледжі у Берегові на Закарпатті, несподівано «заробила» понад мільйон гривень і стала власницею елітної нерухомості в Києві та Київській області. Про це йдеться в розслідуванні агенції «Слідство.Інфо».

Як з’ясували журналісти, під час повномасштабного вторгнення, у червні 2023-го, мати посадовця придбала дві земельні ділянки у котеджному містечку Рославичі, що розташоване у менш ніж 30 хвилинах їзди від Києва. Нині на земельних ділянках у її власності стоїть майже добудований котедж.

Як з’ясували журналісти, двоповерхові будинки без ремонту у цьому котеджному містечку продають нині від 235 тисяч доларів. Водночас архітектор, з яким поспілкувалися автори розслідування, оцінив його будівництво у 150 тисяч доларів (близько 6 мільйонів гривень). Ще 270 тис. грн Ганна Лойф заплатила за землю для будівництва котеджу.

Також Ганна Лойф ще у березні 2020-го придбала квартиру в столичному ЖК преміумкласу площею 155,6 кв. м. Квартиру майже такої ж площі з ремонтом у цьому будинку нині продають за 850 тисяч доларів. На момент купівлі цієї квартири її ринкова вартість становила близько 370 тисяч доларів або майже 10,4 млн грн.

Цю квартиру у своїй декларації за 2020 рік вказав батько Анатолія Лойфа — Григорій Лойф. Чоловік раніше працював на Закарпатській митниці. У декларації він зазначив, що квартира коштує 3,9 млн грн, тобто фактично більш ніж удвічі менше за ринкову вартість. До слова, журналісти зауважили, що в цьому ж будинку придбала квартиру дружина на той час очільника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Самого Вітюка на тлі скандалу з квартирою дружини спершу відправили на передову, а далі звільнили зі служби.

Керівник економічного управління СБУ Анатолій Лойф та його матір на дзвінки журналістів не відповіли.

У відповіді на запит щодо майна матері посадовця у СБУ стверджують, що мати Лойфа придбала лише землю під котеджем, натомість будівництво будинку профінансувала третя особа (ФОП) «для подальшого продажу та розподілу прибутку».

Щодо квартири в київському ЖК преміумкласу, в СБУ зазначили, що ціна у 3,9 млн була ринковою на момент купівлі. А мати посадовця змогла придбати квартиру за гроші з продажу попередньої нерухомості, своїх заробітків та «власних багаторічних заощаджень».

Водночас батько Анатолія Лойфа — Григорій, не декларував жодних заощаджень своїх або дружини у 2019 році. Проте у декларації за 2020 рік зазначено, що Ганна Лойф як ФОП заробила понад 1 мільйон гривень. Справді, журналісти знайшли, що такий ФОП існує і надає освітні послуги. Щоправда, у відкритих джерелах немає інформації про репетиторку Ганну Лойф та її послуги. В коледжі про підприємницьку діяльність їхньої викладачки французької й латинської мов також нічого не знають.

Анатолій Лойф — це співробітник СБУ, який замінив на посаді Артема Шила, ексочільника так званого бізнес-підрозділу спецслужби. Тепер Шила підозрюють у причетності до розкрадання понад 94 млн грн «Укрзалізниці».

Згадок про Анатолія Лойфа у мережі майже немає, декларація посадовця закрита, отже побачити, яким майном володіє та користується топпосадовець СБУ, неможливо.