• Головна
  • Україна
  • Дружина колишнього «регіонала» шпигувала за ЗСУ на Вінниччині

Дружина колишнього «регіонала» шпигувала за ЗСУ на Вінниччині

Проти жінки відкрили кримінальне провадження за п’ятьма статтями ККУ

Служба безпеки України затримала агентку російської ФСБ, яка збирала інформацію про Сили оборони у Вінницькій області та виправдовувала збройну агресію РФ. Російською шпигункою виявилась дружина колишнього функціонера Партії регіонів, який до 2015 року очолював місцеву райраду.

Як повідомила СБУ в понеділок, 11 березня, за вказівкою російської спецслужби жінка намагалась виявити аеродроми з бойовими літаками та гелікоптерами ЗСУ, а також з’ясувати наявність систем протиповітряної оборони поблизу авіаційних об’єктів. Крім того зловмисниця цікавилась геолокаціями лікарень, де лікуються українські захисники, та розвідувала маршрути руху військових ешелонів.

Ворожу агентку затримали на Вінниччині, фото СБУ

Як додали у Вінницькій обласній прокуратурі, протягом липня-жовтня 2023 року підозрювана вісім разів передала куратору дані про розташування військових частин, блокпостів, засобів Повітряних Сил і протиповітряної оборони на території Гайсинського району Вінницької області, отримавши підтвердження надходження інформації та її обробку для використання у подальшій підривній діяльності проти України. Як стверджує СБУ, в разі отримання розвідувальної інформації, росіяни планували використати її для підготовки ракетно-дронових ударів по регіону. Однак правоохоронці завчасно викрили шпигунку та покроково задокументували її дії, а згодом — затримали.

Дружина ексрегіонала намагалася передати росіянам важливу інформацію про ЗСУ, фото СБУ

Також у процесі розслідування СБУ встановила, що жінка з анонімного акаунту в «Однокласниках» закликала до підтримки Путіна та виправдовувала вторгнення російських військ в Україну. За даними слідства, саме через свою антиукраїнську активність у забороненій соцмережі вона потрапила у поле зору ФСБ, яка її завербувала.

Під час обшуків у помешканні дружини ексрегіонала правоохоронці вилучили мобільні телефони та планшет, які використовувала для спілкування з ФСБ. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили жінці про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • розповсюдження матеріалів із закликами до повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади;
  • розповсюдження матеріалів із закликами до зміни державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
  • розповсюдження матеріалів із закликами до агресивної війни;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинене повторно.

Наразі жінка перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Зауважимо, що ані СБУ, ані прокуратура не вказали, яку райраду очолював чоловік затриманої агентки.