• Головна
  • Україна
  • 20 лютого польські фермери на місяць заблокують усі переходи між Польщею та Україною

20 лютого польські фермери на місяць заблокують усі переходи між Польщею та Україною

Відбудеться масовий протест фермерів. Блокуватимуть усі переходи з Україною

20 лютого польські фермери заблокують усі пункти пропуску на кордоні між Польщею та Україною. Будуть заблоковані не лише прикордонні переходи, а й вузли зв’язку та під’їзди до перевантажувальних залізничних станцій та морських портів. Про це 13 лютого написало видання RMF 24.

“ 20 лютого, в рамках 30-денного загального страйку фермерів, ми оголошуємо, що всі протестні дії будуть зосереджені на повній блокаді всіх прикордонних переходів між Польщею та Україною та акціях протесту на місцях”, — йдеться у повідомленні профспілок.

Профспілки попереджають, що будуть заблоковані не тільки прикордонні переходи, але й вузли зв'язку та під'їзди до перевантажувальних залізничних станцій і морських портів. Протестувальники закликають громадськість підтримати свою акцію. Вони аргументують свої дії тим, що спрямовані на “забезпечення продовольчої безпеки країни”.

Протести фермерів тривають уже багато тижнів. Вони виступають не лише проти надходження продовольства з України, а й проти регламентів ЄС, пов’язаних із так званою “Зеленою угодою”. Зелена угода – це пакет законів ЄС, які мають на меті дозволити Європі досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Зміни в законі включають, серед іншого, обмеження використання пестицидів і добрив. Вони також включатимуть впровадження стратегії “від ферми до столу”, яка спрямована на забезпечення більш здорової їжі.

Аграрії, однак, наголошують, що норми є відірваними від реальності і, особливо в умовах кризи, пов’язаної з війною в Україні, сприяють різкому здорожчанню сільськогосподарського виробництва. Представники Міністерства сільського господарства Польщі заявляють, що підтримують протестувальників.