Суд на Львівщині виправдав водія, який вночі збив лося на трасі Київ — Чоп

Водій уник штрафу, оскільки не порушував ПДР і на дорозі не було попереджувального знаку про диких тварин

Червоноградський міський суд закрив справу про адміністративне правопорушення щодо водія, який наїхав на лося на трасі Київ — Чоп. Суддя виправдав чоловіка, оскільки той не порушив ПДР і на дорозі був відсутній знак про диких тварин. Про це йдеться у постанові, яку оприлюднили 1 серпня у Єдиному державному реєстрі.

За матеріалами справи, випадок трапився 1 травня цього року після опівночі на трасі поблизу міста Коростишів, що на Житомирщині. Тарас П. за кермом автомобіля Nissan зіткнувся з лосем, в результаті чого машина отримала механічні пошкодження. Про те, який стан тварини після наїзду у постанові не йдеться.

Попереджувального знаку про диких тварин на дорозі не було

Спочатку водія звинуватили у порушенні ПДР, що спричинило пошкодження автомобіля. Однак суддя встановив, що в матеріалах справи відсутні докази порушення водієм правил дорожнього руху. Зокрема, не було доведено, що водій не врахував дорожньої обстановки, не вибрав безпечної швидкості руху або мав можливість уникнути наїзду на тварину. Крім того, суд взяв до уваги відсутність попереджувального знаку про можливу появу диких тварин на цій ділянці дороги.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 10 днів.

До слова, Лось європейський трапляється в лісовій зоні, рідше в лісостепу і на околицях степової зони. В Україні його чисельність різко скоротилась, тому 9 листопада 2017 лося внесли до Червоної книги України. Довжина тіла самця — до 3 м, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12-13 см. За зовнішнім виглядом лось помітно відрізняється від інших оленів. Тулуб і шия у нього короткі, загривок високий, у вигляді горба. Всього на Землі — близько півтора мільйони лосів.

Нагадаємо, у лютому цього року у Раневицькому лісництві біля Дрогобича троє браконьєрів застрелили лося. Згодом поліція повідомила про підозру у незаконному полюванні одному з мисливців.