Фінансова грамотність: як заробляти більше, витрачати ефективніше

Поради експерта як стати фінансово грамотною людиною

Перші дні нового року в українців асоціюються не лише зі святами та відпочинком, але й із суттєвими витратами. Тисячі гривень на святковий стіл та подарунки часто стають тими витратами, внаслідок яких люди фінансово відновлюються не один місяць.

Фото: Freepik

Lviv.Media поспілкувалося на актуальну тему із підприємцем, інвестором та коучем з фінансової грамотності Романом Кушніром. Фахівець розповів нам про фінансову грамотність детальніше та дав декілька порад.

"Фінансова грамотність — це вміння людини управляти своїми грошима. А саме: вміння рахувати, заробляти, накопичувати, і інвестувати свої гроші, а у процесі вчитися", — пояснює Роман Кушнір.

Він виділяє 4 етапи взаємодії з грошима.

  1. Фінансова безпорадність. Людина не розуміє, звідки з'являються гроші та куди вони діваються, взагалі не вміє взаємодіяти з грошима. Таких людей — 70%.
  2. Фінансова грамотність. Людина вчиться, починає розуміти, як це працює. Дізнається, як заробляти, як накопичувати, розуміти себе і свої відчуття в процесі. Приблизно 25% відносяться до цієї когорти.
  3. Фінансова порадність. Людина дає раду грошам. Знає, що з ними робити, коли їх багато, коли мало, коли змінюється їхня кількість. Таких людей мало — лише 4%.
  4. Фінансова незалежність. Людина має можливість реалізовувати свої цілі та бажання за рахунок своєму пасивному доходу. Їм не треба активно працювати для цього. Менше 1% досягнули цього рівня.
Фото: Роман Кушнір

Зі 100 людей лише 1 матиме час і гроші на втілення будь-яких своїх задумів. Лише 5 матимуть достатньо грошей, але їм потрібно буде витрачати частину свого часу на підтримку якісного рівня життя. 36 продовжать працювати, і не тому, що хочуть, а тому, що вимушені. 54 стануть фінансово залежними від інших людей.

Раціональний розподіл фінансів

Важливий крок фінансової грамотності — навчитися раціонально розподіляти свої кошти.

Спочатку треба навчитися рахувати свої гроші.  Для цього краще знайти місце, де буде зручно це робити ( табличка, листок, блокнот, онлайн-інструменти тощо. Варто розуміти, заради чого ви їх рахуєте. Адже зазвичай людина не рахує і не відкладає гроші, бо у неї немає ніякої цілі. Мати ціль означає мати мотивацію, яка і буде рушієм для досягнення результату.

Фінансова ціль

Фінансова ціль має бути конкретна, зрозуміла і добре визначена в часі. Її треба прописувати, як і будь-які інші цілі.

"Наприклад, ви хочете свій будинок. Вам одразу ж треба подумати, який, де, скільки буде кімнат, яка вартість, скільки буде землі навколо, наскільки може зрости ціна до того року і т.д ," — каже Роман Кушнір.

Як накопичувати гроші

Найбільш простий і доступний спосіб накопичувати, незалежно від рівня доходів людини, це відкладати хоча би 10%. Відкладати можна від будь-якого виду надходжень — зарплати, стипендії тощо. Найпростішим місцем для накопичення може стати банк чи своя скарбничка. Якщо людина знає, як і куди можна інвестувати, то це теж варіант.Накопичувати варто хоча би для фінансової подушки, яка становитиме мінімум 3-6 місячних доходів. 

Коли варто економити

Фахівець радить: економити можна хіба тоді, коли людини зовсім немає ніяких відкладень, аби вони з’явились. Ну або якщо є якісь фінансові цілі.2-3 місячних доходи треба просто зберегти, щоб почуватися впевнено і знати, що якщо що, гроші є.  Наступний етап — вкласти в довготерміновий актив.

У якій валюті зберігати гроші

Гроші варто зберігати в тій валюті, якою ви збираєтесь користуватися.

"Наприклад батькам, що збирають гроші на навчання дитини в Німеччині, варто відкладати в євро. Якщо плануєте купляти квартиру в доларах, тоді зберігайте накопичення в доларах. Вгадувати курс валют не варто, це не може бути стабільним заробітком, адже ніхто не вгадає, виросте завтра долар чи ні", — тлумачить фахівець.

Куди інвестувати

Для початку, найпростішими та найдоступнішими варіантами для капіталовкладення є такі, на яких багато не заробиш, але вони надійні, гарантовані державою або рейтингами різних фінансових агенцій, і вони працюють в довгостроковій перспективі.

До них можна віднести:

  • накопичувальне страхування,
  • недержавні пенсійні фонди;
  • депозити.

А що депозит

Депозит — ще один спосіб заробляти. Він тренує вміння людини відкладати, а також виховує довіру до базових фінансових інститутів.

"Але споживче кредитування є ознакою фінансової безпорадності людини. Але загалом практика кредиту — це не є якесь зло. Усе залежить від ситуації", — каже Роман Кушнір.

Як пробити фінансову стелю

Фінансова стеля стосується питання активного доходу, відповідно, активного заробітку, на який ми і витрачаємо наш час. А трата часу — це напряму показник нашої ефективності.

"Фінансова стеля пробивається за рахунок софт-скілів. Адже чим більш ефективна комунікація, тим більше часу ви зможете зекономити, відстоявши свою позицію. Відповідно, за більше часу можна і заробити більше. Кількість грошей у нашому гаманці напряму залежить від якості думок у нашій голові", — пояснює бізнес-тренер.

Soft skills — це особисті характеристики, завдяки яким людина може успішно взаємодіяти в команді під час розв’язання будь-яких робочих питань.

Поради для молоді: криптовалюта та інвестиції

"Молодим людям особливо раджу цікавитися, як працює криптовалюта. Це економіка, в межах якої молоде покоління точно житиме. А ще пам'ятайте, що вчитися завжди дешевше, ніж робити помилки, які принесуть великі втрати, і на них вчитися. Тому не бійтесь інвестувати у своє навчання", — каже підприємець. 

Додамо, індекс фінансового добробуту в балах для України становить 8,3 бали або 42% від максимально можливого значення (8,1 бали в 2018 р.). Це означає, що респонденти дослідження скоріше невпевнені у своїй здатності переживати фінансові потрясіння в майбутньому і більш схильні погодитися з тим, що їхні фінанси обмежують їх життєвий вибір, і вони, зрештою, не контролюють свої довгострокові фінансові плани.