• Головна
  • Здоров’я
  • Як зміцнити імунітет восени та взимку: найкращі природні засоби для захисту здоров'я

Як зміцнити імунітет восени та взимку: найкращі природні засоби для захисту здоров'я

Як зміцнити імунітет восени та взимку: найкращі природні засоби для захисту здоров'я

Восени розпочинається новий період випробувань для нашого імунітету. Зміна погоди, перепади температур, поширення різних простудних вірусних захворювань перевіряють на стійкість людський організм. Особливо яскраво це помітно із початком навчального процесу в школах, коли діти можуть звідти принести в родину не тільки домашнє завдання, і дорослі на роботі діляться не лише порадами, а й небажаними ГРВІ.

Як зміцнити імунітет

Окрім різноманітних лікарських засобів і БАДів існує безліч доступних природних способів для покращення стійкості організму до вірусів. Сюди входять різноманітні лікувальні трави, споживання овочів та фруктів. Про це детальніше розпишемо нижче.

Як зміцнити імунітет в домашніх умовах

На стан здоров’я людини і її імунітету впливають різні фактори, від якості харчування до способу життя. Всім відомо, що негативні звички знижують стійкість організму до хвороб. Тому бажано позбавитися від них на користь власного здоров’я. Вдома нам стануть в нагоді всі прості методи та найголовніше, що ці речі доступні всім. В першу чергу потрібно по можливості більше рухатися та займатися фізичними вправами. Якщо у вас приватний будинок, то збирання опалого листя якраз можна приписати до даної категорії. Також збільшити акцент на вживання корисних овочів та фруктів. В кого немає проблем із ШКТ (шлунково-кишковий тракт), може сміливо вживати квашену капусту. Цей продукт здавна славиться своїми корисними властивостями. А зниження температур спонукає нас до вживання теплих напоїв, тому можна розпочинати пити трав’яні збори, які підтримують імунітет.

Як зміцнити імунітет дитини

Осіння пора приносить батькам додаткові випробування, це вже не мем, а біль, чого чекати від дитини, яка прийде із садочка чи школи. 

Щоб всі були здорові, ось декілька порад як зміцнити імунітет дитини:

  • ранкова руханка вдома або відвідування спортивних гуртків;
  • вживання ягід, як от малини, лохини, ожини, обліпихи, смородини;
  • якщо у дітей немає алергії, можна додавати мед до раціону;
  • трав'яні чаї: ромашка, шавлія, листя малини, листя смородини;
  • включати в раціон фрукти, 1 апельсин чи 1 яблуко в день покращує імунітет.

Як зміцнити імунітет дорослого

На сьогодні на плечі дорослої людини падає чимало викликів. Щоденні стреси, стан навколишнього середовища мають неабиякий вплив на імунітет та здоров’я людини загалом.

Напротивагу цим факторам ми можемо залучити

  • активний спосіб життя, фізкультуру, регулярне фізичне навантаження покращує імунітет, стимулює вироблення ендорфіну;
  • загартовування, але свідоме;
  • випивати зранку теплу воду з лимоном, що активує роботу нашого природного захисника — жовчі, це працює ще й в бік боротьби з паразитами в нашому організмі;
  •  пити чай з шавлії та ромашки, які є чудовими протизапальними засобами;
  • включити до раціону свіжовижаті соки: селери, яблука, червоного буряка та моркви;
  • їсти ягоди калини, або робити з них чай.

Є безліч доступних способів як зміцнити імунітет. Найголовнішими факторами є рівень щоденної рухливості та якість харчування. Слід не забувати, що саме в кишківнику знаходиться 80% нашого імунітету. Тому чим більш різноманітним є раціон дітей та дорослих, тим кращий мікробіом кишківника. Саме ці маленькі друзі нам допомагають боротися зі щоденними викликами для імунітету. А активний спосіб життя допомагає виробляти такі бажані гормони ендорфіну та окситоцину, які є гарантами гарного настрою і чудового самопочуття. Активними помічниками в підтримці імунітету нам стають фрукти ті овочі, різні трави, якими на щастя багата наша рідна земля.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності