Вусопад у листопаді: що варто знати про рак простати

Вусопад у листопаді: що варто знати про рак простати

Протягом місяця чоловіки відпускають вуса, щоб привернути увагу до проблем чоловічого здоров’я, зокрема до такої небезпечної та поширеної хвороби як рак простати

Відомо, що жінки частіше звертаються до лікарів аніж чоловіки. А надто коли ж мова йде про проблеми інтимної сфери, переконати чоловіка пройти медичне обстеження буває украй складно. Отож щороку, протягом листопада у світі проходить соціальна ініціатива під назвою “Вусопад”, або Movember. Слово є поєднанням слів “moustache” (вуси) та “November” (листопад) та означає місяць, присвячений профілактиці таких поширених чоловічих захворювань як рак простати та рак яєчка.

Рак простати

Простата (передміхурова залоза) — це невелика залоза у формі волоського горіха, яка виробляє насінну рідину, що живить та транспортує сперматозоїди. Рак простати — злоякісне новоутворення, що розвивається з епітелію передміхурової залози.

“Щороку у Львівській області ми фіксуємо 450-500 нових випадків захворювання на рак простати. В Україні — сім тисяч випадків в рік. Причому, 20 відсотків з них — це запущені форми, коли вже є третя-четверта стадія хвороби. У структурі онкозахворюваності чоловіків рак простати займає друге місце (перше — рак легень), але ця нозологія крокує впевнено вперед. І я думаю, що пройде дуже мало часу і вона стане проблемою номер один серед чоловічої патології”, — розповідає Юрій Дійчук, завідувач урологічного відділення Львівського онкологічного регіонального центру.

За словами лікаря, рак простати це вікова хвороба: чим старший, тим вищим є ризик захворіти. Найчастіше зустрічається у чоловіків у віці 60-70 років. І є два фактори ризику виникнення захворювання: віковий та спадковий.

Щоб вчасно виявити схильність до захворювання, ми рекомендуємо чоловікам у віці 50 років почати проходити обстеження. Це за умови, якщо в них немає “сімейної історії”. Якщо по чоловічій лінії у когось з родини вже був рак простати, підшлункової залози, товстого кишківника, меланома чи по жіночій лінії — рак грудної залози чи гінекологічна онкологія, таким чоловікам рекомендовано зробити діагностику вже в 40 років” — каже онколог.

Виявити цю хворобу є досить легко, достатньо здати аналіз крові. Є так званий онкомаркер ПСА (простат-специфічний антиген) який на 90% є інформативним. Дослідження можна зробити в будь-якій лабораторії.

Робити такий тест раз в рік це “найсерйозніший сценарій”. Бувають такі значення ПСА, коли рекомендовано обстеження робити раз в два чи три роки”, — зазначає лікар.

Симптоми

Як каже Юрій Дійчук, недуга, як правило, на перших стадіях протікає безсимптомно. В тому її підступність.

“Тоді, коли ми можемо повністю вилікувати пацієнтів, в них, як правило, немає симптомів, або якщо є, то найчастіше  ці симптоми пов’язують з якимись іншими захворюваннями. Для прикладу, чоловіки встають часто вночі мочитися, але пояснюють це віком, а насправді — це проблеми з простатою. А до лікарів звертаються уже тоді, коли хвороба прогресує і проявляються перші симптоми раку простати”

  • Розлади сечовипускання (слабке, переривчасте, часте або прискорене сечовипускання (переважно вночі), важко почати сечовипускання, неповне спорожнення сечового міхура, біль під час сечовипускання);
  • Болісна еякуляція;
  • Кров в сечі або спермі;
  • Біль в спині, стегні або в тазу.

РАК ЯЄЧКА

Рак яєчка найчастіше розвивається у віці від 15 - 35 років. Хоча ймовірність виникнення захворювання існує в будь-якому віці. Ця патологія є першою у списку онкозахворюваності чоловіків молодого віку. У Львівській області щорічно фіксують 20 - 25 випадків недуги. Як зазначає онколог онконастороженість має бути у чоловіків, які мали травму яєчок або операцію на калитці.

Такі пацієнти спочатку обов’язково перебувають під контролем лікаря, а у подальшому мають самостійно проводити діагностику”, — зазначає Дійчук.

Симптоми

Типовими симптомами є безболісний набряк або ущільнення в одному з яєчок та будь-яка зміна форми чи текстури. Також може виникати затерпання, дискомфорт, різниця в розмірі між яєчками та больові відчуття.Інші симптоми — набряк та збільшення грудей, біль в попереку. Задишка, біль в грудній клітині, постійний кашель — характерні для пізньої стадії хвороби, коли рак поширюється та вражає інші органи та лімфатичні вузли”, — каже онколог.

За словами фахівця, вчасно діагностований рак яєчок у переважній більшості випадків піддається лікуванню. Лікар радить чоловікам щомісяця проводити самоконтроль та самопальпацію органу. Якщо виявили в калитці нехарактерні вузли, потовщення чи набряк, потрібно звернутися до фахівця.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності