• Головна
  • Здоров’я
  • Львівські лікарі вперше в Україні прооперували немовля з рідкісною патологією

Львівські лікарі вперше в Україні прооперували немовля з рідкісною патологією

Львівські лікарі вперше в Україні прооперували немовля з рідкісною патологією

Дівчинка народилась з рідкісною патологією, яка зустрічається лише у 0,15% дітей.

Львівські спеціалісти лікарні Святого Миколая вперше в Україні прооперували немовля з однією з найважчих і вкрай рідкісних вад серця. Таке оперативне втручання у світі вважається технічно одним з найскладніших в дитячій кардіохірургії.

Про це повідомили на Фейсбук-сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Ніколь з Тернополя. Вона народилась з рідкісною патологією, яка зустрічається лише у 0,15% дітей, що народжуються з вадами серця. Єдиним шансом на порятунок крихітки була операція у перші дні життя.

«Діагноз звучить складно: транспозиція, тобто неправильне положення, магістральних судин з дефектом міжшлуночкової перегородки та стенозом, тобто звуженням, легеневої артерії. Її клапан був зменшений та неправильно сформований. Ба більше - під ним була аномально вузька зона у вигляді м‘язового кільця. Це заважало крові надходити до легень в необхідному об‘ємі», - пояснили в лікарні.

Через вроджену ваду у дівчинки стрімко розвинувся ціаноз – синюшність шкірних покривів та кисневе голодування. Аби врятувати триденне немовля, Ніколь екстрено доправили до Львова. Лікарі зважили всі ризики і вирішили полегшити симптоми та дати Ніколь шанс набрати вагу, щоби дожити до головної операції. Для цього кардіохірурги за допомогою штучного протеза створили додаткове джерело кровотоку в легеневу артерію.

У вісім місяців Ніколь уже важила вісім кілограм. Тоді кардіохірурги вирішують оперувати дитину за допомогою методики DRT (Double root translocation), що означає подвійне переміщення коренів. Донині такі операції в Україні ще не виконували. Цей метод водночас вважають і найскладнішим в дитячій кардіохірургії, і найбільш помічним.  

«Ми не просто міняємо судини місцями, а фактично повністю висікаємо з серця корінь кожної артеріальної судини - з її рідним клапаном. Потому міняємо їх місцями: корінь аорти пришиваємо до лівого шлуночка, а корінь легеневої - до правого - так, як це має бути в нормі. Це означає, що кожна з артеріальних судин буде зі своїм клапаном, і вони будуть рости разом з дитиною, що найважливіше в дитячій кардіохірургії. А вихідні тракти обох шлуночків будуть максимально наближені до анатомічно нормальних, які були б, якби серце в утробі сформувалось правильно», - розповідає про унікальність методу завідувач відділення дитячої кардіохірургії Олександр Ячнік.

Операція тривала більше 14 годин. Лікарі зазначають, що буда складність через те, що серце дитини надто маленьке і критично важливі структури розташовані дуже близько одна до одної. Через це є великі ризики пошкодити провідну систему серця, мітральний клапан та коронарні артерії.  

«Працювати треба вкрай обережно. Ти наче маєш пройти по мінному полю. Концентрацію не можна втрачати ні на секунду», - прокоментував операцію Олександр Ячнік.

Попри всі складнощі, операція пройшла успішно. Вже на третій день дівчинка змогла самостійно дихати. Післяопераційний період минув без ускладнень і за три тижні Ніколь виписали з лікарні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності