• Головна
  • Здоров’я
  • Рак допоміг чоловіку вилікуватися від ВІЛ: вірус побороли стовбурові клітини

Рак допоміг чоловіку вилікуватися від ВІЛ: вірус побороли стовбурові клітини

Рак допоміг чоловіку вилікуватися від ВІЛ: вірус побороли стовбурові клітини

Оголошення людини вилікуваною відбувається, якщо вірус більше не реплікується або не зберігається в організмі

У Німеччині чоловік вилікувався від ВІЛ за допомогою стовбурових клітин

Про це пише американська корпорація WebMD.

53-річний чоловік в Німеччині вилікувався від ВІЛ після боротьби з лейкемією. У 2013 році його лікували від гострого мієлоїдного лейкозу за допомогою донорських стовбурових клітин, які, як відомо, мають стійку до ВІЛ мутацію.

Після процедури трансплантації кісткового мозку дослідники виявили в організмі пацієнта імунні клітини, які реагували на ВІЛ, а також ознаки того, що вірус більше не реплікується. Коли вчені пересадили клітини пацієнта мишам, вірусу не вдалося розмножитися.

«Це показує, що вивести ВІЛ з організму не неможливо — це просто дуже важко», — сказав один із лікарів пацієнта Бйорн-Ерік Йенсен.

«Пацієнт Дюссельдорфа», так назвали пацієнта з Німеччини, стане щонайменше третьою людиною, яку вилікували від ВІЛ. Оголошення людини вилікуваною відбувається, якщо вірус більше не реплікується або не зберігається в організмі.

Однак, через високий ризик процедури, методика лікування, завдяки якій вилікувався цей чоловік, навряд чи буде запропоновано іншим пацієнтам з ВІЛ, які не хворіють на лейкемію. Саме під час боротьби з раком, який вражає частини тіла, організм виробляє кров, і відповідно кістковий мозок. Але дослідники вивчають, чи можна генетично змінити кістковий мозок ВІЛ-інфікованих пацієнтів, щоб мати ту саму мутацію, яка була при трансплантації пацієнта з Дюссельдорфа.

Зазначимо, що понад 38 мільйонів людей у ​​всьому світі живуть з ВІЛ. Цей вірус атакує імунну систему організму руйнуючи білі кров’яні клітини. Тим самим він підвищуючи ризик інших інфекцій.

Додамо, дослідження на мишах показало високу ефективність нового протизаплідного препарату.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності