Вакцина проти раку може стати доступною для людей до 2030 року

Вакцина проти раку може стати доступною для людей до 2030 року

Вакцина від раку може стати реальністю протягом найближчих десяти років

Професори Угур Шахін і Озлем Туречі, подружня пара та співзасновники німецької компанії BioNTech, відомі завдяки розробці вакцини проти COVID-19 «Pfizer/BioNtech», протягом багатьох років досліджували нову технологію, пов’язану з використанням месенджерної РНК (мРНК), яка, як вони сподіваються, може лікувати різні види раку.

Про це пише New York Post.

Угур Шахін сказав, що вакцина проти раку може потрапити у широкий доступ «до 2030 року». Наразі ж тривають кілька випробувань вакцини, які почалися ще задовго до пандемії та вже продемонстрували хорошу перспективу.

Компанія BioNTech, заснована у 2008 році, співпрацювала з американським фармацевтичним гігантом Pfizer під час пандемії COVID-19, щоб використати свою технологію мРНК для розробки вакцини проти вірусу за лічені місяці завдяки прориву у вакцинах мРНК, які навчають людські клітини, як виробляти білок, який викликає імунну відповідь. Подружжя сподівається, що успіх мРНК-вакцин проти коронавірусу можна повторити у лікуванні ракових захворювань, таких як меланома, рак кишечника та багатьох інших.

«Те, що ми розробляли протягом десятиліть для розробки вакцини проти раку, стало поштовхом для розробки вакцини проти COVID-19, і тепер вакцина проти COVID-19 і наш досвід у її розробці повертаються до нашої роботи з раком. МРНК діє і дозволяє вашому тілу виробляти ліки чи вакцину. Коли ви використовуєте мРНК як вакцину, мРНК є планом для «розшуку» ворога — у цьому випадку антигену раку», — сказала професорка Туречі.

І хоча можуть пройти роки, перш ніж вакцину можна буде рекламувати як «ліки» від раку, дослідники переживають більше про те, як боротися з хворобою і з кожним новим випробуванням.

«Кожен крок, кожен пацієнт, якого ми лікуємо під час наших випробувань на рак, допомагає нам дізнатися більше про те, проти чого ми виступаємо та як це вирішити», — зазначила Озлем Туречі.

Проте, як часто буває у таких випадках, інший фармакологічний гігант Moderna, яка також розробила успішну вакцину проти COVID-19, подала позов проти Pfizer і BioNTech. Вони стверджують, що ці дві компанії порушили патентні права та скопіювали технологію мРНК, яку Moderna розробила за роки до пандемії. Але генеральний директор BioNTech заявив, що «інновації його компанії є оригінальними».

«Ми витратили 20 років досліджень на розробку цих видів лікування і, звичайно, ми будемо боротися за це, за нашу інтелектуальну власність», — сказав Угур Шахін.

Нагадаємо, До Всесвітнього та Всеукраїнського днів боротьби з раком грудної залози LVIV.MEDIA розпитало заступника гендиректора з медичних питань Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ореста Тріля про причини раку грудей, діагностику хвороби та лікування.

Додамо, біологи з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі виявили, що клітинна реакція на стрес впливає на процеси старіння.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності