• Головна
  • Війна
  • СБУ знайшла уламки російської ракети Х-101, які підтверджують удар по Охматдиту

СБУ знайшла уламки російської ракети Х-101, які підтверджують удар по Охматдиту

СБУ знайшла нові докази удару по Охматдиту російською Х-101

СБУ знайшла на місці удару уламки, які відповідають комплектації ракети Х-101

Служба безпеки України отримала нові докази того, що 8 липня по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві вдарили саме ракетою Х-101 російського виробництва. Йдеться про комплектацію ракети та ознаки прильоту. Про це у вівторок, 9 липня, повідомили в СБУ.

Росіяни вдарили по дитячій лікарні напередодні. На місці удару знайшли уламки декількох частин ракети Х-101, зокрема:

  • Уламок двигуна
  • Уламок механізму розкриття крил
  • Уламок блоку постановки завад
  • Середня частина корпусу
  • Обтікач хвостового відсіку та уламок гідроблоку
  • Уламки кожуха двигуна з інвентарним та серійним номерами

За словами СБУ, про те, що удар по Охматдиту був цілеспрямованим злочином з боку Росії саме ракетою Х-101, свідчать і наступні ознаки:

  • Характер руйнувань: Повністю зруйнований двоповерховий корпус лікарні та значні пошкодження навколишніх будівель відповідають потужності бойової частини Х-101 (400 кг). “Руйнування в жодному разі не могли бути спричинені ЗРК NASAMS, бойові частини ракет до якої приблизно в 20 разів менш потужні; 2. пропорції, форма та розміри ракети, яка зафіксована на наявних у відкритому доступі відео, повністю відповідають ракеті Х-101, і, навпаки, не характерні для ЗКР, у т.ч. до ЗРК NASAMS. Спроби російських пропагандистів порівняти ракету на відео, яка вражає лікарню за кілька сотень метрів, з розмірами будівлі на передньому плані — цинічна і безглузда маніпуляція,” — зазначили в СБУ.
  • Пропорції, форма та розміри ракети: Зафіксовані на відеозаписах пропорції, форма та розміри ракети чітко відповідають ракеті Х-101, а не ЗРК, у тому числі NASAMS.
  • Траєкторія польоту: Траєкторія польоту ракети повністю відповідає характеристикам Х-101: набір висоти перед атакою та атака під кутом близько 60 градусів.
  • Дані радарів: Завдання удару по Охматдиту ракетою Х-101 зафіксовано об'єктивними даними радарів.

Окрім СБУ, те, що Охматдит був уражений внаслідок прямого влучання російської ракети підтвердила і голова моніторингової місії ООН Даніель Белл: “Аналіз відеозапису та оцінка, зроблена на місці інциденту, вказує на високу ймовірність того, що дитяча лікарня зазнала прямого влучення, а не була пошкоджена внаслідок перехоплення системи зброї”.

Що відомо про удар по Охматдиту

В Києві росіяни влучили в дитячу лікарню “Охматдит”. Невдовзі слідчі встановили, що Росія завдала удару по дитячій лікарні ракетою X-101, а правоохоронці дійшли висновку, що ракета була запрограмована вразити саме Охматдит.

На відновлення лікарні українці почали збирати гроші, а також долучилися до ліквідації наслідків. Уже за три години після старту збору коштів, українцям вдалося зібрати 100 мільйонів гривень на відновлення Охматдиту. Також допомогу Україні вирішила надати Німеччина, запропонувавши прийняти на лікування постраждалих від ракетного удару українських дітей.

Нагадаємо, напередодні росіяни завдали потужного удару по кількох містах України: Кривому Рогу, Дніпрі та Києві. Внаслідок ракетних атак в Україні за день загинули 33 людини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності